Ο αγώνας MotoGP της Αργεντινής θα είναι η πρώτη φορά που αγώνας παγκοσμίου πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί στην ολοκαίνουργια πίστα Termas de Rio Hondo της βόρειας Αργεντινής.

Η πίστα είναι τόσο νέα που δεν υπάρχουν δεδομένα, χρόνοι, ρεκόρ γύρου και άλλα τέτοια στοιχεία που βοηθούν ώστε να σταθμίζονται οι επιδόσεις των οδηγών.

Εδώ όμως οι σχεδιαστές της πίστας, η Ιταλική Dromo Racetrack Design, έδωσαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες ώστε η πίστα να είναι πιο γνώριμη στο κοινό πριν τον αγώνα.

Μαζί με τις πληροφορίες δίνονται και κάποια γραφικά, ώστε και οι οδηγοί που επίσης δεν έχουν δεδομένα από την πίστα στα αρχεία τους, να ξέρουν τί περίπου τους περιμένει.

Στον έναν χάρτη εμφανίζονται οι υψομετρικές διαφορές στα διάφορα σημεία της πίστας, με το σχετικά έντονο ανάγλυφο να δημιουργεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο οδηγικά όσο και από πλευράς θεάματος.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ο «χάρτης» που δημιουργήθηκε με τη χρήση ειδικού λογισμικού και έχει κάνει προσομοίωση των μοτοσυκλετών του MotoGP.

Έχει δημιουργήσει μια «πρόβλεψη» για την ταχύτητα και τη σχέση στο κιβώτιο που θα έχουν οι οδηγοί αλλά και για την εκτίμηση του χρόνου που θα πετύχουν. H τελική που υπολογίζεται να αναπτύξουν στην πίσω ευθεία, αναμένεται να φτάσει τα 343 χλμ την ώρα!

Με μία από τις υψηλότερες τελικές που σημειώνονται από τις μοτοσυκλέτες του MotoGP, μένει να δούμε αν ο Marc Marquez και η παρέα του είναι πιο τελικά γρήγοροι από τα ηλεκτρονικά προσομοίωσης ή αν τελικά η τεχνολογία υπερέχει στην ιδανική απόδοση.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο άνθρωπος θα κερδίσει και πάλι, αν όχι στην τελική που λίγο μπορεί να επηρεάσει, τουλάχιστον στον χρόνο του ταχύτερου γύρου, βρίσκοντας περισσότερο χώρο στα όρια της πίστας απ’ όσο έχει υπολογίσει το λογισμικό…

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πίστας είναι:

Όνομα:

Autodromo Termas de Rio Hondo

Μήκος:

4806m

Πλάτος:

16m

Δεξιές στροφές:

9

Αριστερές στροφές:

5

Twist index:

0.952

Εκτιμώμενος γύρος οδηγού MotoGP :

1’34.302

Μέρος του χρόνου υπό κλίση αριστερά:

32.35%

Μέρος του χρόνου υπό κλίση δεξιά:

45.96%

Μέρος της διαδρομής σε αριστερή κλίση:

32.28%

Μέρος της διαδρομής σε δεξιά κλίση:

38.42%

Μέση ταχύτητα σε αριστερή κλίση:

198.66 Kph

Μέση ταχύτητα σε δεξιά κλίση:

169.81 Kph

Σχεδιαστής πίστας:

Jarno Zaffelli

Δείτε στο video τον πρώτο γύρο με μοτοσυκλέτα που έγινε στην πίστα έναν χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 2013. Ο Franco Uncini είχε την «τιμή» αυτή οδηγώντας μία Yamaha R1.

Στόχος δεν ήταν βέβαια ο χρόνος όσο η παραγωγή του video που δίνει μια πρώτη αίσθηση για την πίστα. Είναι ευνόητο ότι η εικόνα του περιβάλλοντος χώρου θα έχει βελτιωθεί από τότε, όμως είναι ήδη εμφανές το –μεγάλο για μοτοσυκλέτα- πλάτος της πίστας.