«Ξεκίνησέ τους όταν είναι ακόμη νέοι» είναι ένα από τα σημαντικότερα μυστικά για να διαπρέψει κάποιος αθλητής σε οποιοδήποτε άθλημα. Ακόμη περισσότερο στη μοτοσυκλέτα όπως έχει δείξει και η ιστορία.

Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος όπου καλλιεργούνται και εκπαιδεύονται νέοι αναβάτες έγινε ο σημαντικότερος λόγος που σήμερα βλέπουμε ισπανούς αναβάτες να κυριαρχούν στους αγώνες Grand Prix

Ένα σύστημα που χτίστηκε σε μεγάλο βαθμό από το «Νονό» των αγώνων ταχύτητας, τον ίδιο τον Kenny Roberts τον πρεσβύτερο, σε ισπανικό έδαφος. Οι ισπανοί αναβάτες σήμερα πια έχουν μια ομοσπονδία που υποστηρίζει τους νέους αναβάτες και τους προωθεί σε όλη τη σταδιοδρομία τους.

Η διαδικασία ήταν τόσο αποτελεσματική που οι Ιταλοί πρόσφατα μόλις αποφάσισαν να κάνουν κάτι ανάλογο. Πρώτος καρπός είναι το νέο αστέρι τους, ο Romano Fenati που συμμετείχε στη Moto3 κάνοντας μια εκπληκτική αρχή την περσινή χρονιά.

Για το 2014 ο Fenati θα οδηγήσει για τη νεοσύστατη ομάδα SKY Racing Team του πολυπρωταθλητή Valentino Rossi. Συγκεκριμένα η VR|46, που είναι η προσωπική «φίρμα» του ιταλού αστέρα, δανείζει το μεγάλο της ειδικό βάρος στην ανεύρεση του επόμενου «G.O.A.T.», του διάδοχου του «καλύτερου όλων των εποχών».

Για να υλοποιηθούν όλα αυτά, ιδρύθηκε η ακαδημία οδηγών «VR|46 Riders Academy» από τον ίδιο Rossi και στελεχώθηκε από μια σειρά κορυφαίων εκπαιδευτών.

Στην πρώτη της «σχολική χρονιά» που είναι ταυτόχρονα και αγωνιστική, η VR|46 Riders Academy θα υποστηρίξει έξι αναβάτες, τους: Franco Morbidelli , Luca Marini , Andrea Migno , Nicolò Bulega , Romano Fenati και Pecco Bagnaia.

Στο «Ράντσο» του Rossi στην πατρίδα του την Tavullia, θα συνεργαστεί ο ίδιος με κάθε έναν αναβάτη ξεχωριστά ώστε να αναπτύξουν «προγράμματα σπουδών», τόσο για τη σωματική τους εξάσκηση, όσο και την ψυχολογική τους ενδυνάμωση ενόψει των αγώνων.

Την προσπάθεια του Rossi υποστηρίζει μια ομάδα έμπειρων εκπαιδευτών και ειδικών επαγγελματιών του είδους. Πέραν των προπονήσεων, αυτοί θα αναλαμβάνουν και θα διαχειρίζονται το πρόγραμμα των οδηγών, τις σχέσεις τους με τις ομάδες τους αλλά και τη διαδικασία των αγώνων.

Επίσης θα αναλαμβάνουν και την προετοιμασία των οδηγών με ειδικό πρόγραμμα κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου όπου οι αγώνες σταματούν. Τέλος οι ίδιοι θα έχουν την ευθύνη για οτιδήποτε έχει να κάνει με τη φυσική τους κατάσταση ή αποκατάσταση, αλλά και τις διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Στην ουσία, αυτοί οι έξι οδηγοί θα έχουν σε κάθε πτυχή της καριέρας τους, υποστήριξη από το Valentino Rossi και το προσωπικό του. Κάτι που ασφαλώς αποτελεί «θείο δώρο» για κάθε επίδοξο αστέρι των GP.

Αναμένεται οι μελλοντικές θέσεις των μαθητών της VR|46 Riders Academy να καλυφθούν από την αφρόκρεμα μόνο των νεαρών ιταλών οδηγών. Όσοι όμως καταφέρουν να εισέλθουν στην ακαδημία θα βρίσκονται ήδη σε μια εξαιρετικά προνομιακή θέση για να κάνουν καριέρα στους αγώνες.