Αντιδρώντας στην πανωλεθρία των Ιταλών και την κυριαρχία των Ισπανών στα GP, ο Valentino Rossi αποφάσισε να ενεργοποιηθεί, ώστε να ενισχύσει την ιταλική παρουσία στους αγώνες ταχύτητας.

Και ξεκινά όπως είναι το σωστό, από τις χαμηλότερες βαθμίδες. Χρειάζεται μια νέα φουρνιά ιταλών πιτσιρικάδων με την ταχύτητα και το «έντστικτο του φονιά», που απαιτούνται για να προχωρήσουν στον έντονα ανταγωνιστικό αυτό χώρο.

Για τον σκοπό αυτόν λοιπόν, επέλεξε μαζί με τον Sky Italia, το σταθμό που από το 2014 θα αναμεταδίδει τα MotoGP στην Ιταλία, να υποστηρίξει φερέλπιδες ιταλούς εφήβους, μεταξύ των οποίων και ο Romano Fenati, ο οποίος του χρόνου θα οδηγεί μοτοσυκλέτα της KTM και όχι της Honda.

Ο Fenati πέρσι στην αρχή της σαιζόν είχε κάνει την έκπληξη, οδηγώντας ώριμα και μάλιστα κερδίζοντας υπό πολύ δύσκολες συνθήκες… Ύστερα όμως, η αδυναμία της Honda του απέναντι στα KTM, το «χαντάκωσε», καταδικάζοντάς τον στις πίσω θέσεις κάθε τερματισμού.

Κύριος χορηγός της ομάδας του Fenati θα είναι ο Sky Italia, ενώ ο Rossi θα την υποστηρίξει με τη μάρκα του VR46.

Η προώθηση των ιταλών αναβατών στα GP είναι διακαής πόθος και στόχος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας. Για το λόγο αυτό είχε φτιάξει πέρσι την ομάδα με τους Romano Fenati και Francesco Bagnaia, όμως οι FTR Honda έμειναν πίσω στην εξέλιξή τους έναντι των KTM και η προσπάθεια απέφερε πενιχρά αποτελέσματα.

Του χρόνου η ίδια περίπου ομάδα με τη στήριξη των Sky Italia / VR46 θα χρησιμοποιήσει μοτοσυκλέτες της KTΜ, αναβαθμίζοντας τις πιθανότητές της για καλά αποτελέσματα, δηλαδή τερματισμούς στην κορυφή.

Δεν είναι γνωστό ποιος θα «τρέξει» ως manager την ομάδα. Επίσης δεν είναι ακόμη γνωστό ποιος θα είναι ο δεύτερος αναβάτης, δίπλα στο Fenati. Λόγω της ανάμειξης του Rossi όμως, πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι ο ετεροθαλής του αδελφός, Luca Marini.

Ο πιτσιρικάς έκανε φέτος στο GP του Misano την πρώτη του εμφάνιση στα Grand Prix (Μoto3), αλλά εγκατέλειψε μόλις στον πρώτο γύρο, από πτώση.