Μία ημέρα πριν τον τερματισμό στο Santiago, ο «Chaleco» Lopez έβαλε την υπογραφή του με μια πειστική νίκη στην ειδική από το Copiapo στη La Serena. Ήταν η 4η νίκη του φέτος που τον ανεβάζει στη 2η θέση της γενικής πίσω από τον Cyril Despres. Αντίστοιχα ο Robby Gordon κέρδισε τη 2η ειδική του στα αυτοκίνητα ενώ ο Peterhansel συνεχίζει κρατώντας πειστικά την πρώτη θέση.

Στα εδάφη της πατρίδας του αποδεικνύεται άπιαστος ο Χιλιανός Francisco «Chaleco» Lopez. Το κίνητρο φαίνεται είναι μεγάλο όταν προέρχεται από την εθνική του υπερηφάνεια και γίνεται μεγαλύτερο όταν φτάνει στον τερματισμό του επίπονου αγώνα με πιθανότητες να κερδίσει.

Ο Lopez έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ακόμη και την νίκη – έκπληξη στο φετινό Dakar. Απομένει μία ειδική των 346 χιλιομέτρων, όπου πρέπει να καλύψει τα 8 λεπτά που τον χωρίζουν από τον ήδη 4 φορές νικητή και πολύπειρο Γάλλο Cyril Despres. Στην 13η αυτή ειδική του «πήρε» 5’25, οπότε όλα είναι πιθανά.

Όμως η τακτική του Γάλλου δείχνει ότι είχε υπολογισμένη αυτή τη δεύτερη θέση στην ειδική. Θα ξεκινήσει έτσι την 14η και τελευταία μεγάλη ειδική δεύτερος, με σκοπό να πιάσει τον Lopez και πλέον θα αρκεί να κάνει όλο τον αγώνα μαζί του για να εξασφαλίσει την 5η του νίκη στο Dakar.

Στη γενική πάντως πέντε ΚΤΜ προηγούνται και πρώτος είναι ο Cyril Despres. Ακολουθούν οι Lopez (στα 8’15), Jakes και Pedrero. Πρώτο Yamaha είναι ο Pain στην 6η θέση, μπροστά από το πρώτο Honda με τον Rodrigues. Από τα Husqvarna προηγείται ο Goncalves στη 10η θέση ενώ ο Juan Barreda συνεχίζει παρά τον τραυματισμό του, από την 17η θέση.

Στα quad, παρότι άνοιγε τη διαδρομή ξεκινώντας πρώτος, ο Sebastian Husseini οδηγώντας σε έδαφος της προτίμησής του, αμμόλοφοι και εκτός δρόμου κομμάτια, ήταν ταχύτερος στο πρώτο μέρος της ειδικής. Όμως τελικά ήταν ο Sarel Van Biljon με το E-ATV που κέρδισε για 2η φορά φέτος γνωρίζοντας και λίγη επιτυχία μετά την καταστροφική 9η ειδική που τον φιλοδώρησε με 3ώρες ποινή χρόνου.

Τερματίζοντας 2ος την ειδική, ο Marcos Patronelli, μόνο από κάποιο εφιαλτικό σενάριο θα χάσει την νίκη καθώς ο Αργεντίνος προηγείται με 1:50’24” από τον Χιλιανό Casale.

Στα αυτοκίνητα ο Robby Gordon μετά από πολλές ατυχίες και απρόοπτα, δήλωνε ότι η 13η ειδική θα ήταν «δική» του. Το έκανε πράξη τελικά παρότι ο Guerlain Chicherit αποδείχθηκε σκληρός αντίπαλος. Ο Αμερικάνος επιτέθηκε από την αρχή με το Hummer του και πήγαινε «τέρμα» για τα 380 χιλιόμετρα της ειδικής.

Τελικά, μετά από 3 ώρες και 40’ αγώνα, επικράτησε του Γάλλου με το buggy της SMG. Κανείς άλλος οδηγός δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό τους και ο Giniel de Villiers, που ήταν 3ος τερμάτισε 8’08” πίσω από τους δύο μονομάχους της ημέρας και 27” μπροστά από τον Leonid Novitskiy.

Ο Stéphane Peterhansel τερμάτισε μόλις 9ος, 13’51 πίσω από τον Αμερικάνο εξ αιτίας ενός λάθους στην πλοήγηση αλλά κυρίως της κίνησής του σε ασφαλείς ρυθμούς. Ο Γάλλος με το Mini, έχει ένα προβάδισμα 44’38 από τον μοναδικό ουσιαστικό του αντίπαλο, τον, Giniel de Villiers με την Toyota.

Η μοναδική θέση που ακόμη «παίζεται» είναι η 3η που μετά από αυτή την ειδική άλλαξε χέρια. Ο ρώσος Leonid Novitskiy με το Mini εκτόπισε τον Nani Roma που τώρα είναι 4ος, με διαφορά 11 λεπτών.

Στον αγώνα των φορτηγών, τα Kamaz επικρατούν κερδίζοντας την 13η ειδική αλλά διατηρώντας και τις 3 πρώτες θέσεις στη γενική. Ο Andrey Karginov, παρότι ξεκίναγε πρώτος, κέρδισε τη 2η φετινή του ειδική, 2’48 μπροστά από τον Gerard De Rooy και 8’04 από τον Alès Loprais.

Μετά από αυτή την επιτυχία ανέβηκε στη 2η θέση της γενικής περνώντας τον συμπατριώτη του Ayrat Mardeev κατά 4 λεπτά. Στην κορυφή της γενικής παραμένει ο Eduard Nikolaev και θα ξεκινήσει την τελευταία ειδική με διαφορά ασφαλείας 36 λεπτών.

Ο αγώνας του Σαββάτου περιλαμβάνει διαδρομή 630 km από τα οποία τα 346 είναι ειδική διαδρομή για τα 305 οχήματα που συνεχίζουν –από τα 449 που ξεκίνησαν στις 5 Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσουν τα Δυτικά παράλια της Ν. Αμερικής, για να καταλήξουν στο Santiago και τον τερματισμό ουσιαστικά του αγώνα.

Το έδαφος της 14ης και τελευταίας ειδικής είναι βραχώδες και εξαιρετικά σκληρό τόσο για τα οχήματα όσο και για τους εξαντλημένους οδηγούς, Έχει πολλά περάσματα ποταμών συνθέτοντας ένα σκηνικό για «εκπλήξεις» της τελευταίας ημέρας.

Δείτε το video της 13ης ειδικής όπου η μέση ωριαία ταχύτητα ξεπέρασε τα 130 χιλιόμετρα την ώρα.!