Ποινή φυλάκισης με αναστολή για τον Marco Melandri! Για φοροαποφυγή στην Ιταλία, προς παραδειγματισμό για τους πολίτες

Ο Marco Melandri καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους και επτά μηνών για φοροδιαφυγή. Την απόφαση εξέδωσε δικαστήριο της ιδιαίτερης πατρίδας του Ραβέννα.

Ο Melandri κρίθηκε ένοχος της κατηγορίας ότι προσπάθησε να αποφύγει την πληρωμή φόρων κατά την περίοδο που ζούσε στο Ντέρμπι της Βρετανίας. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η φορολογική του έδρα θα έπρεπε να βρίσκεται στην Ραβέννα και όχι στην Αγγλία.

Ο Melandri έμενε στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκμεταλλευόμενος μια ειδική διάταξη του βρετανικού νόμου που επιτρέπει σε (πλούσιους) αλλοδαπούς να έχουν μόμιμη διεύθυνση κατοικίας στην Βρετανία, και αν έχουν εισοδήματα από πηγές εκτός Βρετανίας να μην πληρώσουν φόρο για το εισόδημα αυτό.

Ο Melandri είναι ένας από τους πολλούς αναβάτες που επέλεξαν να δηλώσουν σαν τόπο διαμονής τους την Βρετανία για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ανάμεσά τους ήταν και ο Valentino Rossi που δήλωνε ως διεύθυνση κατοικίας το Λονδίνο, ώστε να αποφύγει τη φορολόγηση του εισοδήματός του.

Ο Rossi είχε κι αυτός μια σκληρή σύγκρουση με την ιταλική φορολογική αρχή, και τελικά κυρήχθηκε επίσης ένοχος φοροαποφυγής. Αναγκάστηκε μάλιστα το 2008 να πληρώσει πρόστιμο 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κατηγορία κατά του Melandri αφορά στην περίοδο 2003-2005. Τα εισοδήματα του Ιταλού το 2003 υπολογίστηκαν από το δικαστήριο στο 1,1 εκατ. ευρώ, αλλά η υπόθεση για τη χρονιά εκείνη έχει παραγραφεί. Ετσι τελικά δικάστηκε για το 2004 -οπότε είχε κατά την κατηγορία εισοδήματα 700.000 ευρώ από την Fortuna Tech3 Yamaha- και για το 2005 –όταν πληρώθηκε με 1,8 εκατ. ευρώ από την Movistar Honda του Fausto Gresini.

Για να υποστηρίξει την κατηγορία η εισαγγελία προσκόμισε αποδείξεις πολλών αγορών, ανάμεσά τους ακινήτων και οχημάτων. Ο Melandri αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας πως τα εισοδήματά του δεν υπόκεινταν σε ιταλική φορολόγηση. Όμως το δικαστήριο αποφάσισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων του αφορούσε σε οικονομική δραστηριότητα στην Ιταλία και άρα έπρεπε εκεί και να φορολογηθούν.