Οι μοτοσυκλετιστές που έχουν περάσει τα 60, έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από ό,τι οι νεότεροι, να καταλήξουν στο νοσοκομείο μετά από μια πτώση. Αυτό λένε τα συμπεράσματα μιας νέας αμερικάνικης έρευνας που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από τα έτη 2001 ως 2008, τα οποία συλλέχθηκαν από 100 νοσοκομεία στα οποία υπάρχουν τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων. Στα νοσοκομεία αυτά καταγράφηκαν σε αυτό το εννεαετές διάστημα πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ατυχήματα σχετιζόμενα με μοτοσυκλέτες.

Βρέθηκε λοιπόν ότι οι μοτοσυκλετιστές που έχουν ξεπεράσει τα 60 χρόνια ζωής, εισάγονται σε νοσοκομείο τρεις φορές συχνότερα από εκείνους με ηλικία από 20 ως 30 ετών. Και επίσης ότι έχουν 2,5 φορές συχνότερα ένα βαρύτερο τραυματισμό.

Οι ερευνητές λένε πως οι κυριότεροι συντελεστές των στατιστικών αυτών είναι τα καθυστερημένα ανακλαστικά και η φθίνουσα όραση των μεγαλύτερων αναβατών. Και θεωρούν ότι οι βαρύτεροι τραυματισμοί οφείλονται μάλλον στη μειωμένη αντοχή των οστών.

Αυτό που μπορέσαμε να βρούμε στις αναφορές για τη συγκεκριμένη έρευνα, είναι πόσο συχνότερα ή σπανιότερα υποπίπτουν σε ατύχημα οι μοτοσυκλετιστές αυτής της ηλικίας. Άλλες έρευνες έχουν βρει για παράδειγμα ότι οι μοτοσυκλετιστές μετά τα 50 έχουν λιγότερα ατυχήματα, λόγω εμπειρίας.

Θα μπορούσαμε λοιπόν να καθορίσουμε το τί συμβαίνει με τους μοτοσυκλετιστές μετά τα 50 ή τα 60 ως εξής: εμπλέκονται σε λιγότερα ατυχήματα από τους μοτοσυκλετιστές άλλων ηλικιών, αλλά όταν εμπλακούν, τραυματίζονται συχνότερα και βαρύτερα.

Αντίδοτο στα ευρήματα αυτά είναι η συμμετοχή σε κάποια σεμινάρια, ή προγράμματα επανεκπαίδευσης στην οδήγηση μοτοσυκλέτας.

Μιλώντας προς το αγγλικό BBC, ο Chris Hodder της βρετανικής ομοσπονδίας μοτοσυκλετιστών δήλωσε: «Στην Βρετανία για παράδειγμα τα ατυχήματα είναι λιγότερα από ό,τι στις ΗΠΑ. Τα τελευταία 40 χρόνια διαθέτουμε ένα καλό σύστημα εκπαίδευσης αναβατών, ενώ στις ΗΠΑ η εκπαίδευση είναι ένα μπλεγμένο πράγμα, λόγω των διαφορετικών κανονισμών σε κάθε πολιτεία. Και μην ξεχνάμε ότι εκεί πέρα η οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα».

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πολλές σχολές μετεκπαίδευσης για τους μοτοσυκλετιστές που έχουν πάρει το κρατικό δίπλωμα. Αν κάποιος επιστρέφει στη μοτοσυκλέτα μετά από χρόνια, καλά θα κάνει να αναζητήσει τη συμμετοχή σε μία από αυτές, ώστε να φρεσκάρει τις γνώσεις του. Αλλά και όσοι οδηγούν τακτικά θα πρέπει να εξασκούνται διαρκώς».