Από την περυσινή έκθεση Intermot της Κολωνίας, η BMW σχεδιάζει να γιορτάσει τα 90 χρόνια από την παραγωγή της πρώτης της μοτοσυκλέτας με ένα ειδικό μοντέλο, βασισμένο στο R 1200 R.

Το επετειακό μοντέλο θα ονομάζεται NineT, σύμφωνα με όσα αναφέρει η βρετανική Motorcyclenews. Η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα αυτό, έχοντας μάθει ότι σε πολλές χώρες η BMW έχει καταθέσει αιτήσεις κατοχύρωσης του ονόματος αυτού ως εμπορικού σήματος.

Η νέα μοτοσυκλέτα, ένα Cafe Racer, θα ενταχθεί αμέσως στην γκάμα της εταιρείας ως μοντέλο 2013 και θα αρχίσει να πουλιέται από το καλοκαίρι. Ήταν την ίδια εποχή το 1923 όταν η BMW παρουσίαζε την πρώτη της μοτοσυκλέτα παραγωγής, την R32. Ωστόσο οι γραμμές της δείχνουν να έχει επηρεαστεί περισσότερο από τις μεταγενέστερες R27.

Ανεπίσημες φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, αλλά και το teaser της ίδιας της BMW δείχνουν μια μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιεί τον παλιό αερόψυκτο boxer κινητήρα με τα 1200 κυβικά, αντί του νέου υγρόψυκτου που φορά η R 1200 GS 2013. Το στυλ της «NineT» (εννέα δεκαετίες) είναι επηρεασμένο από το πρωτότυπο Lo Rider που είχαμε γνωρίσει το 2008.

Αυτό σημαίνει αισθητική ρετρό στο ύφος των Cafe Racer, αλλά σύγχρονα περιφερειακά –δηλαδή αναρτήσεις και φρένα. Όπως βλέπουμε στις όχι ιδιαίτερα ευκρινείς φωτογραφίες, το επετειακό μοντέλο φορά έναν μεγάλο στρογγυλό προβολέα και εξάτμιση που βγαίνει χαμηλά στο πλάι. Η Lo Rider φορούσε δύο κατοπτρικούς προβολείς σε κάθετη διάταξη και εξατμίσεις που κατέληγαν ψηλά, δίπλα στο μονόσελο, σε στυλ Scrambler.

Θα φορά όμως ένα συμβατικό ανεστραμμένο πιρούνι, ξεφεύγοντας από την παράδοση των σύγχρονων boxer που φορούν (εκτός της R1200 HP2 και του Megamoto) το πατενταρισμένο Telelever. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα νέο συμβατικό πλαίσιο με την ενίσχυση στην περιοχή του λαιμού που απαιτείται για τη στήριξη ενός τέτοιου πιρουνιού.

Πίσω τα πράγματα είναι πιο συνηθισμένα, καθώς θα υπάρχει ο γνωστός άξονας με την ανάρτηση Paralever. Οι τεράστιες δισκόπλακες τύπου «μαργαρίτα» που στο Lo Rider του 2008 σηματοδοτούσαν μια πιο την σύγχρονη όσο και ανάλαφρη διάθεση, έχουν αντικατασταθεί από κλασικούς μη διάτρητους με 5 «μόλις» μπράτσα. Από την άλλη οι τροχοί δεν θα μπορούσαν παρά να είναι με ακτίνες στο «Nine T».

Η ημερομηνία παρουσίασης του επετειακού μοντέλου δεν είναι γνωστή. Υποθέσεις όμως τη θέλουν να συμβαίνει στη διάρκεια της φετινής παγκόσμιας γιορτής Motorrad Days στο Garmisch-Partenkirchen –η οποία αναμενόμενα είναι αφιερωμένη στα 90ά γενέθλια της BMW.

Η ίδια η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει πως εκεί θα παρουσιάσει δύο επετειακά μοντέλα, ένα BMW R 1200 R την Παρασκευή 5 Ιουλίου και ένα BMW R 1200 RT το Σάββατο.