Πόσο cool μπορεί να είναι ένα σκούτερ 125 κυβικών; Το οποίο θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει ακόμα και «σκουτεράκι», καθώς το άνω όριο της κατηγορίας κοντεύει πια να φτάσει τα 1.000 κυβικά.

Όμως τελικά το μέγεθος δεν μετράει. Αυτό που μετράει είναι η σχεδίαση, η αύρα του αντικειμένου. Και η Vespa 946, που επιδείχθηκε στην έκθεση του Μιλάνου EICMA είναι – κλισέ…- η επιτομή των Vespa.

Πραγματικά, αν θέλει κάποιος να δει τί σημαίνει ιταλικός βιομηχανικός σχεδιασμός, δεν έχει παρά να κοιτάξει τούτο το πανέμορφο, νοσταλγικό δίτροχο.

Η 946 δανείζεται τα βασικά σχεδιαστικά στοιχεία της από τη μητέρα όλων των Vespa, την MP6. Μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Enrico Piaggio ζήτησε από τον Corradino D’Ascanio να του σχεδιάσει ένα απλό δίτροχο με αντοχή στις κακουχίες, που παράλληλα έπρεπε -εδώ υπεισέρχεται η ιταλική προσέγγιση των πραγμάτων- να είναι και κομψό!

Κι έτσι δημιουργήθηκε η Vespa.

Η 946 αποτελείται όπως κάθε Vespa, από ένα ενιαίο πλαίσιο – σασί κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ατσάλι. Είναι αυτό που της προσδίδει το ιδιαίτερο εξωτερικό σχήμα της, ενώ στηρίζει πάνω του και όλα τα περιφερειακά της.

Οι μονόμπρατσες αναρτήσεις καταλήγουν σε τροχούς 12 ιντσών τα δισκόφρενα υποστηρίζονται από ABS, τα φώτα είναι LED και τα όργανα LCD. Η μονοκόμματη ανακλινόμενη σέλα κάθεται πάνω σε μια αρθρωτή βάση από χυτό αλουμίνιο.

Το σύνολο αποτελεί ένα γοητευτικό μείγμα ρετρό αισθητικής και σύγχρονης τεχνολογίας, τέτοιο που μόνο ιταλός σχεδιαστής μπορεί να δημιουργήσει. Μέχρι και traction control υπάρχει, έστω και αν αμφιβάλλουμε για τη χρησιμότητά του σε ένα σκούτερ 125 κυβικών.

Ο κινητήρας είναι αερόψυκτος, τετράχρονος, μονοκύλινδρος, έχει 3 βαλβίδες και τροφοδοτείται με ψεκασμό. Πολύ χαμηλές είναι οι εκπομπές ρύπων και ιδιαίτερα μικρή η κατανάλωση.

Η Piaggio ισχυρίζεται ότι μπορεί να καλύψει ως και 55 χλμ. με ένα λίτρο βενζίνης δηλαδή ότι καίει 1,9 λίτρα κάθε 100 χλμ. Ακούγεται ίσως εξωπραγματικό, όχι όμως όταν σκεφτεί κανείς ότι ο κινητήρας αποδίδει μόλις 11 ίππους και 1,12 χλγμ. ροπής.

Καθώς η 946 προορίζεται αυστηρά για χρήση πόλης, οι επιδόσεις της επαρκούν -και εκτός αυτού, βασικός λόγος αγοράς της δεν είναι μόνον η ευκολία κίνησης στον αστικό ιστό, αλλά -κυρίως- η αύρα του «cool» που αποπνέει η μετακίνηση με ένα τόσο όμορφο σχήμα.

Όπως και να έχει, στο μέλλον να αναμένονται και μεγαλύτερες εκδόσεις.

Δείτε το βίντεο και τις πρώτες εικόνες από την νέα ρετρό Vespa…