Με την οικονομική ύφεση να απλώνεται στον πλανήτη, σε όποια χώρα του κόσμου σφίγγουν τα ζωνάρια ανεβαίνουν και οι πωλήσεις μικρών οικονομικών δίτροχων που θα δώσουν τη λύση στη μετακίνηση.

Αντίστοιχα, οι παρουσίες μεγάλων μοτοσυκλετών αραιώνουν και τα όνειρα για την απόκτηση της πολυπόθητης μοτοσυκλέτας παραμένουν όνειρα. Σε τέτοιες περιόδους είναι που κατασκευές σαν αυτές που παρουσιάζουμε κάνουν ακόμη πιο έντονη την παρουσία τους και την ύπαρξή τους.

Άλλωστε πάντα υπάρχουν εκείνοι για τους οποίους τα χρήματα δεν αποτελούν εμπόδιο για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν. Σε αυτό το κοινό απευθύνεται και η σειρά Million Dollar Motorcycles – «Μοτοσυκλέτες του Εκατομμυρίου» του ιάπωνα σχεδιαστή Chicara Nagata.

Δεν είναι απλά ιδέες ή σχέδια, πρόκειται για απόλυτα λειτουργικές μοτοσυκλέτες σχεδιασμένες και μεταποιημένες εξ ολοκλήρου από τον ίδιο το Nagata. Κάθε μία χρειάζεται 5-6.000 ώρες δουλειάς και περισσότερα από 500 εξαρτήματα είναι φτιαγμένα από την αρχή.

Είναι να τρίβεις τα μάτια σου από τη λάμψη αλλά και τις μηχανολογικές εφαρμογές του σχεδιαστή που ουσιαστικά σπούδασε γραφιστική. Η σχέση όμως γίνεται συχνά αμφίδρομη, σύμφωνα με τον ίδιο: «Ότι είμαι σχεδιαστής επηρεάζει τον τρόπο που κατασκευάζω μοτοσυκλέτες και όταν κατασκευάζω μοτοσυκλέτες εμπνέομαι για τον τρόπο που σχεδιάζω».

Ξεκίνησε όταν στα 15 του η επιθυμία του να αποκτήσει και να οδηγήσει μοτοσυκλέτα ξεπερνούσε τις δυνατότητές του να αποκτήσει μία. Έτσι αποφάσισε να την κατασκευάσει μόνος του και στα 16 του έφτιαξε την πρώτη του μοτοσυκλέτα.

Η συνέχεια συνδυάστηκε με την γραφιστική και έκτοτε θέλει να φτιάχνει μία τουλάχιστον νέα «Million Dollar Motorcycle» κάθε χρόνο. Τα έργα του κάνουν το γύρο του κόσμου ως εκθέματα κυρίως παρότι είναι όλα απόλυτα λειτουργικά.

Συνδυάζει τμήματα και στοιχεία από το παρελθόν και τα εξοπλίζει με ένα δικό του τρόπο ώστε να δείχνουν σύγχρονα ή ακόμη φερμένα από το μέλλον. Χρησιμοποιεί κινητήρες της Harley Davidson συνήθως αλλά και ό,τι άλλο ταιριάζει στην εκάστοτε ιδέα του. Όπως το υβριδικό μηχανοκίνητο ποδήλατο…

Η ονομασία της σειράς βέβαια δεν αντικατοπτρίζει και το κόστος τους, ωστόσο δεν απέχει και πολύ από το «εκατομμύριο» με την έννοια του απρόσιτου για τον κοινό θνητό.

Δείτε στο βίντεο τον Chicara Nagata να μιλά για την ιστορία του, περιστοιχισμένος με μερικά από τα λαμπερά δημιουργήματά του…