Δίπλωμα οδήγησης σε 17άρηδες, κάμερες και τσουχτερά πρόστιμα για παραβάσεις

Αλλάζουν όλα στις εξετάσεις για το δίπλωμα οδήγησης


AUTO
10:47
30/01/2019
Δίπλωμα οδήγησης σε 17άρηδες, κάμερες και τσουχτερά πρόστιμα για παραβάσεις
4
loading

Αλλάζει εντελώς ο τρόπος εξέτασης για το δίπλωμα οδήγησης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή χθες βράδυ, κάθε υποψήφιος οδηγός θα υποβάλλεται πρώτα στη θεωρητική εξέταση, δηλαδή τα σήματα, και εφόσον επιτύχει θα ακολουθεί η δοκιμασία «προσόντων και συμπεριφοράς», η οποία θα διενεργείται σε δύο στάδια, και γίνεται την ίδια ημέρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Το πρώτο στάδιο θα είναι η πορεία, ενώ στο δεύτερο θα εξετάζονται οι δεξιότητες οδήγησης. Αν κάποιος υποψήφιος αποτύχει στο δεύτερο στάδιο θα επανεξετάζεται στο πρώτο.

Στη δοκιμασία των προσόντων ο εκπαιδευτής του υποψηφίου δεν θα βρίσκεται εντός του οχήματος, ενώ την εξέταση θα διενεργεί ένας εξεταστής.

Εντός του οχήματος πρέπει να τοποθετείται κάμερα και μικρόφωνο που εικονίζει όλη την καμπίνα του οχήματος ή τις θέσεις ανάβασης των μοτοσικλετών και να είναι συνδεδεμένη με αδιάλειπτα με το κέντρο ελέγχου του υπουργείου μεταφορών καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης.

Η θεωρητική και η πρακτική εξέταση θα μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο ενώ το ζευγάρι εξεταζόμενου - εξεταστή θα προκύπτει από ηλεκτρονική κλήρωση λίγο πριν από την εξέταση.

Η οριστική απόφαση για τη χορήγηση διπλώματος οδήγησης θα λαμβάνεται σε πέντε ημέρες από τη δοκιμασία και αφού έχει εξεταστεί όλο το οπτικοακουστικό υλικό.

Τα εξέταστρα ορίζονται σε 15 ευρώ.

Από το νομοσχέδιο ορίζεται ότι οι εξεταστές θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης, οι εξετάσεις θα διενεργούνται εντός ωραρίου, ενώ δίνεται λύση και για την αμοιβή τους από τον περασμένο Μάιο.

Τα πρόστιμα

Οι παραβάσεις -αφορούν τον υποψήφιο οδηγό, τον επιτηρητή θεωρητικής εξέτασης, τον εκπαιδευτή οδηγών, τη σχολή οδηγών, τον εξεταστή και τον αξιολογητή- κατατάσσονται ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητάς τους: πολύ σοβαρή, σοβαρή και ελαφρά. Τα πρόστιμα αρχίζουν από τα 100 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 6.000 ευρώ.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει χορήγηση διπλώματος οδήγησης και σε 17χρονους αλλά με συνοδεία. Αφού οι ενδιαφερόμενοι 17χρονοι περάσουν τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και πετύχουν στις εξετάσεις, θα  τους χορηγείται βεβαίωση δυνατότητας οδήγησης με συνοδό, ο οποίος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ετών, να έχει δίπλωμα οδήγησης για πέντε χρόνια και να μην του έχει καταλογιστεί βαθμός ποινής στο point system. Ο ανήλικος θα πρέπει να έχει ειδική ασφαλιστική κάλυψη και θα λάβει την οριστική άδεια οδήγησης μόλις συμπληρώσει τα 18 χρόνια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar άλλα του 20αρη , άλλα του 40αρη και άλλα του 90αρη+

  άλλα του 20αρη , άλλα του 40αρη και άλλα του 90αρη+

 2. avatar ΣΦΓΣγσδφγ

  Οι εξετάσεις θα γίνονται σε δεξιοτίμονα όπως αυτό της φωτογραφίας???

 3. avatar olymbitis

  σιγά μην πιάσετε τα καλά παιδιά, είναι υπεράνω νόμων

 4. avatar Ploigos

  Πολύ καλά έκαναν ΑΛΛΑ από την άλλη μήπως πρέπει να σκεφτούν οι άδειες ικανότητας οδήγησης να έχουν και καταληκτική ημερομηνία , ανεξάρτητα αν οι εξετάσεις είναι καλές , κάπου ανάμεσα 80 και 85 . Βλέπετε τα αντανακλαστικά δεν ελέγχονται και πως να το κάνουμε άλλα του 20αρι , άλλα του 40αρι και άλλα του 90αρι+ που συνήθως είναι ο χάρος βγήκε παγανιά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει