ΣΥΡΙΖΑ: Να διατηρηθούν οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις σε περιφερειακό και τοπικό Τύπο

Το αίτημα που έθεσαν μέσω ερώτησής τους 50 βουλευτές του κόμματος


MEDIA
15:29
24/07/2020
ΣΥΡΙΖΑ: Να διατηρηθούν οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις σε περιφερειακό και τοπικό Τύπο
3
loading

Διατήρηση υποχρεωτικών δημοσιεύσεων στον περιφερειακό και τοπικό Τύπο, ζητούν με ερώτηση τους 50 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Θεσπρωτίας, Μάριου Κάτση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως περισσότερες από 50 εβδομαδιαίες περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες έκλεισαν την τριετία 2011-2013, με βασικές αιτίες την οικονομική κρίση και την αδιαφορία των τότε κυβερνήσεων για οικονομική στήριξη και εξασφάλιση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού.

Επιπλέον της αδιαφορίας της ΝΔ για τη συνέχιση των προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε και η πρόσφατη πανδημική κρίση να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την επιβίωση των περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο και υπηρετούν με συνέπεια το έργο της ενημέρωσης των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες.

Μέσα σε αυτό το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, με τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, οι ιδιοκτήτες των μέσων του περιφερειακού και τοπικού Τύπου, σε περίπτωση κατάργησης από 01/01/2021 των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα (προκηρύξεων, διακηρύξεων κ.ά.), όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια επιπλέον συρρίκνωση του εσόδων τους.

Ο αριθμός των εφημερίδων που έχουν το δικαίωμα δημοσιεύσεων, ανέρχεται σε 232, δηλαδή σχεδόν στο σύνολο του εβδομαδιαίου και ημερήσιου Τύπου της Περιφέρειας και του τοπικού Τύπου της Αττικής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο Τύπου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, οι βουλευτές του κόμματος τονίζουν πως στην κατάργηση των δημοσιεύσεων υποχρεωτικού χαρακτήρα από το 2015, είχε δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, υλοποιώντας την επιταγή της εργαλειοθήκης  του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε την παράταση της ισχύος των υποχρεωτικών δημοσιεύσεων μέχρι την 31/12/2020, μέσω της παρ.12 του άρ. 379 του ν.4412/2016. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια.

Συνεπώς, η σημερινή κυβέρνηση ΝΔ δεν έχει καμία δικαιολογία, καθώς της έχουν παραδοθεί μεγάλοι βαθμοί ελευθερίας για να έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει οριστικά τις υποχρεωτικές δημοσιεύσεις ως ένα σταθερό μέτρο.

Γίνεται σαφές, επομένως, ότι αν δεν το πράξει, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, θα είναι μια ακόμα απόδειξη αδιαφορίας της ΝΔ για την επιβίωση του περιφερειακού και τοπικού Τύπου. Και, μάλιστα, υπό τη σκιά των πρόσφατων γεγονότων με τις πρωτοφανείς, πλήρως αδιαφανείς, χωρίς κριτήρια και λογοδοσία, μεθοδεύσεις μοιράσματος 20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια για τον κορονοϊό, όπου επιπλέον δεν υπήρξε μέριμνα να δοθεί το 30% σε περιφερειακά ΜΜΕ, κατ’ αναλογία με την κείμενη νομοθεσία για τη διαφημιστική δραστηριότητα του Δημοσίου.

Παρόλο που ο ρόλος του περιφερειακού και τοπικού τύπου, ήταν και αποδείχθηκε ιδιαίτερα κομβικός ως προς την ενημέρωση τοπικής εμβέλειας των πολιτών σχετικά με την πανδημία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar sssssss

  έκλεισαν την τριετία 2011-2013,......................και γιατι οι πονοψυχοι συριζαιοι δεν τις ξανανοιξαν;

 2. avatar ΣΗΜΕΡΑ !!!!

  ΠΟΥ ΤΑ site\'s ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΑΊΝΟΥΜΕ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ..... ΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΦΥΛΛΑΔΕΣ .... ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ .... ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΠΡΙΝ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ????

 3. avatar Και γιατί????

  Να διατηρηθούν.... για να μας ρουφούν το αίμα εμάς τους τοπικούς προμηθευτές στις διάφορες δημοπρασίες που δημοσιεύουν..... πληρώνοντας 600 έως και 1. 0000 χίλια ευρώ για μια δημοσίευση δέκα σειρών.... έλεος με αυτούς όλους τους δήθεν εκδότες τοπικών εφημερίδων.... πρώτα θα καθορίστουν ανώτατες τιμές δημοσίευσής στα 150 έως 200 ευρώ και μετά να ισχύσει αυτό που προτείνεται ΣΥΡΙΖΑΚΙΑ .... δεν θα είμαστε συνεχώς έρμαια αυτών των τοπικων φυλαδων.... να μας εκβιάζουν .... γνωρίζεται πολύ καλά αν δεν πληρώσει ο προμηθευτής η εργολάβος τις εφημερίδες .....
  Δεν μπορεί να πληρωθεί... τα εμπορεύματα του η τις εργασίες που έκανε....ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΑΝΏΤΑΤΟ ΠΛΑΦΌΝ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΩΝ.... και μετά ψηφίστε ότι θέλετε.... καταλάβατε κουμουνιστακια !!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει