Με on-line συζήτηση στο twitter, ανοίγει το διάλογο με θέμα «ευρωπαϊκή προοπτική ή ευρωπαϊκή…ανατροπή» η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 μέσω του hashtag #eudebatesGR.

Το Twitter Café της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκή Επιτροπής (@EEAthina) είναι ένα debate που θα διεξαχθεί ζωντανά μέσω Twitter μεταξύ δύο «αντιμαχόμενων» ομάδων, δίνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τη δυνατότητα στο κοινό που το παρακολουθεί να θέτει τα ερωτήματά του.

Οι δύο ομάδες έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

«Φιλοευρωπαϊστές»:

• Εύα Αντωνοπούλου: Δημοσιογράφος, ΣΚΑΙ. @eantonopoulou

• Νίκος Λαμπρόπουλος: Διευθυντής EurActiv. @lampro74

• Δημήτρης Ξενάκης: Λέκτορας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης. @dxenakis

«Ευρωσκεπτικιστές»:

• Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος: Αρθρογράφος/σχολιαστής, Περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ. @DKonstantakop

• Σταύρος Μαυρουδέας: Καθηγητής, Σχολή Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. @smavro61

• Ιωάννης Παπαϊωάννου: Σπουδές στο Ελληνικό Πολιτισμό, Συντάκτης στο http://papaioannou-giannis.net/ και μέλος των euroskepticsGR. @Papaioannou_J

Σημειώνεται ότι η διάκριση είναι σχηματική και όχι απόλυτη. Ούτε η ομάδα των ευρωσκεπτικιστών τηρεί απαραίτητα μια αναφανδόν «αντι-ευρωπαϊκή» στάση, ούτε εκείνη των φιλοευρωπαϊστών θεωρεί ότι όλα λειτουργούν τέλεια στην ΕΕ. Και οι δύο ομάδες θα θέσουν τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς τους, με σκοπό να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος.

Ο βασικός στόχος αυτής της συζήτησης είναι να καταλήξουν οι συμμετέχοντες σε γόνιμα συμπεράσματα, αναφορικά με τη σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ.

Η βασική θεματική της συζήτησης αντλεί την έμπνευσή της από τελευταίο Ευρωβαρόμετρο και τα ευρήματά του, σύμφωνα με τα οποία ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (23%) πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε. δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα θετικό αποτέλεσμα για την ίδια την χώρα. Επίσης, μόνο το 44% των Ελλήνων αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως πολίτες της ΕΕ.

Εντούτοις, τα στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου δείχνουν ότι το 60% των Ελλήνων πολιτών που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα, θα ήθελε να μάθει περισσότερα για την ΕΕ.

Το Τwitter Café θα διεξαχθεί μέσω του hashtag #eudebatesGR και για να παρακολουθήσει κανείς τη συζήτηση θα πρέπει να έχει ή να δημιουργήσει τον δικό του λογαριασμό στο Twitter και να ακολουθήσει το παραπάνω hashtag την προκαθορισμένη ώρα και μέρα.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να ακολουθήσουν στο Twitter (@EEAthina) και να κάνουν like στη σελίδα στο Facebook (EURepresentationGreece).