Μία έκπληξη περίμενε τους διαγωνιζόμενους στο MasterChef 4, οι οποίοι βρέθηκαν στο γκολφ της Γλυφάδας και είδαν τους τρεις κριτές να καταφτάνουν με το χαρακτηριστικό όχημα του γκολφ, σε μία κούρσα για τρεις.

Μετά την υποδοχή Κοντιζά, Κουτσόπουλου και Ιωαννίδη, οι διαγωνιζόμενοι μάγειρες περίμεναν να γίνει ο χωρισμός των ομάδων, για να ξεκινήσει η εξωτερική δοκιμασία. Εκεί τους περίμενε όμως μία έκπληξη, καθώς αντί να διαλέξει ο αρχηγός της κάθε ομάδας με ποιους θέλει να συνεργαστεί, έγινε μία άλλη κατανομή των παικτών, με κριτήριο ποιος ήταν ο μέντοράς τους.

Αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες οι διαγωνιζόμενοι του Πάνου Ιωαννίδη και του Λεωνίδα Κουτσόπουλου, με αρχηγούς τον Σταύρο και τον Ηλία, έμειναν στη μέση και τότε άρχισε η επιλογή τους από τους αρχηγούς.

Η πρωτοβουλία της Μαριάννας να «συμβουλέψει» τον Σταύρο ποιον να πάρει στην ομάδα τους εκνεύρισε τον αρχηγό της μπλε ομάδας, ο οποίος της απάντησε: «Δεν ξεκινήσαμε καλά».

Έτσι διαμορφώθηκαν τελικά οι δύο ομάδες, που κλήθηκαν να προετοιμάσουν 50 πιάτα επιπέδου MasterChef με διαφορετική θρεπτική και θερμιδική αξία για τους Έλληνες κολυμβητές, τους πυγμάχους της Ελληνικής Ομοσπονδίας και τις αθλήτριες της Εθνικής Ομάδας Ρυθμικής Γυμναστικής.