Το δεύτερο από τα φετινά βαριά χαρτιά του Netflix για τα Όσκαρ, μετά τον «Ιρλανδό» του Μάρτιν Σκορσέζε δηλαδή, αποβιβάζεται στη δημοφιλή πλατφόρμα, για να φέρει κοντά τους Μέριλ Στριπ, Γκάρι Όλντμαν, Αντόνιο Μπαντέρας, Σάρον Στόουν, Τζέφρι Ράιτ και μια πλειάδα σταρ πρώτης γραμμής.

Το «απολαυστικό, αποκαλυπτικό και βαθιά πολιτικό» φιλμ του Στίβεν Σόντερμπεργκ, όπως χαιρετίστηκε πρόσφατα στο σημαντικό κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, θα στείλει πιθανότατα τη Μέριλ Στριπ με άλλη μια υποψηφιότητα στα Όσκαρ.

Βασισμένη στο βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Τζέικ Μπέρνσταϊν, η ταινία περιστρέφεται γύρω από το σκάνδαλο των Panama Papers, τη διαβόητη αποκάλυψη αυτών των 11 εκατομμυρίων αρχείων του 2016 που διηγούνται τις παράνομες διαδρομές χρήματος και τις σκιώδεις συναλλαγές πολιτικών και αρχηγών κρατών με το παγκόσμιο κεφάλαιο.

Ο πολυσχιδής Σόντερμπεργκ αποφάσισε να χειριστεί το θέμα ανάλαφρα, στήνοντας μια μαύρη κωμωδία ουσιαστικά «βασισμένη σε αληθινά μυστικά». Με ένα στιβαρό σενάριο ως βάση, μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα δηλαδή αναφορικά με 200.000 offshore εταιρίες και ποιοι κρύβονται από πίσω, ο σκηνοθέτης είχε την ευχέρεια να παίξει με τα είδη και τις τάσεις, δοκιμάζοντας έναν διαφορετικό τρόπο αφήγησης.

Το «The Laundromat» διατρέχει την υφήλιο για να ανακαλύψει τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος, τα ατέλειωτα συμφέροντα των ισχυρών και μια σειρά από έννοιες που δεν περνούν απαρατήρητες, πράγματα όπως η φοροδιαφυγή δηλαδή και η… δημιουργική λογιστική.

Τα Panama Papers αλλιώς λοιπόν με τη διεισδυτική ματιά του Σόντερμπεργκ και τους μεγάλους ηθοποιούς του. Μια από τις ταινίες της χρονιάς που δεν χάνονται…