Το Netflix έκανε τη διαφορά το 2018 με το «Bandersnatch», την πρώτη διαδραστική περιπέτεια που μετέτρεψε τον τηλεθεατή σε επικεφαλής της κινηματογραφικής της μοίρας.

Ο «Μαύρος καθρέφτης» λίγες συστάσεις χρειάζεται πια, καθώς παραμένει από τα καλύτερα, δημοφιλέστερα και πιο ενδιαφέροντα προγράμματα που βγήκαν ποτέ από το Netflix.

Μόνο που ερευνητές από το Indian Institute of Technology Madras βρήκαν πως οι επιλογές μας δεν ήταν τελικά όσο ασφαλείς πιστεύαμε.

Το Netflix πήρε τον μεγάλο και δύσκολο δρόμο το 2016 να κρυπτογραφήσει όλα του τα προγράμματα, μια αξιέπαινη προσπάθεια προστασίας των χρηστών του, μεταξύ άλλων, από την πειρατεία.

Παρά το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο γίνεται απείρως δυσκολότερο για έναν «άνθρωπο στη μέση», μεταξύ των servers του Netflix και του browser του χρήστη δηλαδή, να παρακολουθήσει τη δραστηριότητά του, οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να εντοπίζουν ίχνη της δραστηριότητας παρακολούθησης και επιλογής.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μια έρευνα ισχυρίζεται πως μπορεί να βρει, ακόμα και σε κωδικοποιημένα δεδομένα βίντεο, τι ακριβώς παρακολουθούν οι χρήστες, απλώς αυτή τη φορά οι ινδοί ερευνητές πήγαν το πράγμα πιο βαθιά, καταγράφοντας δηλαδή ακόμα και τις διαδραστικές επιλογές του χρήστη.

Και είχαν μάλιστα τρομακτική επιτυχία σε αυτό, εντοπίζοντας σωστά τις αποφάσεις των χρηστών σε ποσοστό 96%. Το ερευνητικό ίδρυμα κατέθεσε τα ευρήματά του στο Netflix και το κανάλι αναγνώρισε την εγκυρότητά τους.