Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, που πέθανε σαν σήμερα το 1994, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τραγούδια που έγραψαν ιστορία» με τίτλο «Ο μεγάλος ερωτικός του Μάνου Χατζιδάκι»σε σκηνοθεσία Γιώργου Ζέρβα.

Το ντοκιμαντέρ ανιχνεύει τις συνθήκες υπό τις οποίες δημιούργησε ο Μάνος Χατζιδάκις το έργο «Ο Μεγάλος Ερωτικός» (1972), μέσα από τις μαρτυρίες του ίδιου και των ερμηνευτών. Σε βίντεο αρχείου, ο συνθέτης μιλάει για την ιδέα που στάθηκε αφορμή για τον «Μεγάλο Ερωτικό» στη διάρκεια της Δικτατορίας το 1972, για το περιεχόμενό του – βασίζεται σε ερωτική ποίηση διαφορετικών ιστορικών περιόδων – καθώς και για τη συνεργασία του με τη Φλέρυ Νταντωνάκη.

Ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής τραγουδιών του «Μεγάλου Ερωτικού» και ο Ανδρέας Ροδουσάκης, εκτελεστής μουσικός του έργου, μιλούν για τη μουσική ιδιοφυία του Μάνου Χατζιδάκι, τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο έργο, την επίδραση που άσκησε στην πορεία τους, καθώς και για τη μουσική αξία του «Μεγάλου Ερωτικού», ενώ παράλληλα ανακαλούν στη μνήμη τους στιγμές από τις πρόβες και την ηχογράφηση του έργου.

Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ προβάλλονται σπάνια ντοκουμέντα, με πλάνα από την ηχογράφηση του «Μεγάλου Ερωτικού» στα στούντιο παραγωγής της Columbia.