Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) εκτίμησε σήμερα ότι οι αλλαγές που έκανε η Ουγγαρία στο νόμο για τον Τύπο δεν εμποδίζουν τις αρχές να απειλούν τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης ούτε τα προστατεύει από τον πολιτικό έλεγχο.

«Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι αλλαγές προσφέρουν καλύτερη προστασία των πηγών, καταργούν τη λογοκρισία κάποιων θεμάτων του έντυπου και του διαδικτυακού Τύπου. Πρόκειται για σημαντικές βελτιώσεις», αναφέρει η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης Ντούνια Μιγιάτοβιτς σε ανακοίνωσή της.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες Πέμπτη μια πιο χαλαρή εκδοχή του αμφιλεγόμενου νόμου για τον Τύπο, αλλάζοντας ουσιαστικά τις προβλέψεις για την προστασία των πηγών των δημοσιογράφων.

«Δυστυχώς, άλλα στοιχεία που είχα αναφέρει ως προβληματικά το 2010 δεν έχουν βελτιωθεί», συνέχισε η Μιγιάτοβιτς, αναφερόμενη κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ορίζονται τα μέλη του ισχυρού Συμβουλίου για τα Μέσα Ενημέρωσης, το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελείται από μέλη ή ανθρώπους που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα Fidesz, ή στα μεγάλα πρόστιμα που επιβάλλονται σε δημοσιογράφους.

Εξάλλου, «η οικονομική ελευθερία και η ελευθερία περιεχομένου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης δεν είναι εγγυημένη», υπογράμμισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επίσης ασχοληθεί με το θέμα.