Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανακύκλωση, κατατέθηκε η τροπολογία για την αδειοδότηση των καναλιών. «Μετά την ψήφιση της τροπολογίας μπαίνουμε στη τελική ευθεία για την αδειοδότηση των καναλιών και μέχρι τέλους τους έτους θα έχουμε τη διεξαγωγή του πολυθρύλητου διαγωνισμού».

Αυτό τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών που κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της αδειοδότησης των καναλιών καταλογίζοντάς της προχειρότητα και σκοπιμότητες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Ποτάμι, ζήτησαν ενδελεχή προληπτικό έλεγχο του πόθεν έσχες των υποψηφίων καναλαρχών.

Ο κ. Παπάς, επισήμανε ότι η ψήφιση της τροπολογίας με τις βελτιωμένες νομοτεχνικές αλλαγές, που προέκυψαν μετά από μια εκτεταμένη και εξαντλητική διαβούλευση με το ΕΣΡ το οποίο έχει και την ευθύνη της διαγωνιστικής διαδικασίας, θα βάλει επιτέλους τέλος στη παραβίαση του Συντάγματος, που ήταν ντροπή για τη χώρα.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «θωρακίζεται περαιτέρω ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των υποψήφιων καναλαρχών και τόνισε ότι διασφαλίζεται πως κατά τη διάρκεια της 10ετούς ισχύς της άδειας δεν θα υπάρξει από την Πολιτεία μονομερής παραβίαση των συμφωνηθέντων.

Έκανε δε έκκληση σε όλα τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία, τονίζοντας ότι έτσι το πολιτικό σύστημα θα στείλει ένα σήμα ότι δεν επιτρέψει να υπονομευθεί η διαδικασία και να συνεχίζεται η παραβίαση του Συντάγματος.

«Δεν έμεινε τίποτα όρθιο από το νόμο Παππά. Ξηλώνετε και δεν μετανιώνετε», αντέτεινε η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου και προσέθεσε: «Πρέπει να ξέρουμε από πού προέρχονται τα χρήματα για να αποφύγουμε φαινόμενα λαγών και βοσκοτοπίων, όπως στη προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία».

«Οφείλουμε όλοι να υπακούμε στο ΕΣΡ. Διαβάστε το νόμο για το πόθεν έσχες», σχολίασε παρεμβαίνοντας η προεδρεύουσα του Σώματος της Ολομέλειας Τασία Χριστοδουλοπούλου προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Αμυρά που τόνισε ότι δεν πρέπει να τοποθετούνται μέλη της κυβέρνησης που προεδρεύουν της διαδικασίας.

Αντίδραση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής προκάλεσαν οι αιχμές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδου, ότι η προηγούμενη αδειοδότηση των καναλιών κατέληξε στο ποσό των 250 εκ ευρώ «γιατί υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ bank και ένας λαγός που ανέβαζε το ποσό».

Ο Λοβέρδος, μίλησε ακόμα για «μέθοδο αλαλούμ νομοθέτησης» και «πολιτικές κυβιστήσεις» της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι δεν είναι η τελευταία φάση αυτή πριν τον διαγωνισμό αλλά θα έρθουν και άλλες αλλαγές. «Αδυνατούμε να εκφέρουμε γνώμη για ένα διαγωνισμό που δεν υπάρχει. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στις ανακρίβειες και στις παλινδρομήσεις της κυβέρνησης. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά», ανέφερε ο κ Λοβέρδος

«Το ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρές και μεγάλες οικονομικές απολαβές από το τίμημα των αδειών, τα γράφουν στις αγωγές τους και το ομολογούν οι ίδιοι οι καναλάρχες. Οι πλειοδότες του διαγωνισμού ήταν οι κκ Μαρινάκης και Κυριακού και κανένας λαγός δεν υπήρχε» αντέτεινε ο κ. Παππάς και προσέθεσε:

«Αντιλαμβάνομαι τη κεκτημένη ταχύτητα που κινείται η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά αυτό τους οδηγεί σε «οφ σάιτ». Αν θα συνεχίσουν με φωνές θα τους εγκαταλείψουν και αυτοί που τους υποστήριζαν. Αν κατάλαβα από το βρίζω- ψηφίζω, πήγαμε στο βρίζω- δικαίωμα. Υπάρχει χρόνος μέχρι τέλος της διαδικασίας να το ξανασκεφτούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη».

«Να τους καλέσω να διαβάσουν την επιστολή που έστειλε το ΕΣΡ, ώστε να αντιληφθούν ότι είμαστε με τη ρυθμιστική αρχή που ομόφωνα κατέληξε σε αποφάσεις, να τις στηρίξουν και να μην κλείνουν το μάτι σε όσα συμφέροντα θέλουν τζάμπα για μια ακόμα φορά τις άδειες», τόνισε ο κ. Παππάς.

«Η στάση μας είναι υπεύθυνη και δεν θα απολογηθούμε εμείς σε εσάς. Σήμερα για άλλη μια φορά παραδεχτήκατε πόσο εσφαλμένα κινηθήκατε. Αν το ΣτΕ δεν είχε απορρίψει το νόμο σας όλα αυτά που υποστηρίζετε σήμερα δεν θα ήταν αντικείμενο συζήτησης», του αντέτεινε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Στον προηγούμενο νόμο, δεν ήταν υπεύθυνο για την αδειοδότηση το ΕΣΡ και εσείς είχατε επιτεθεί στο ΣτΕ. Σήμερα έρχεστε με μια τροπολογία στο πόδι, και εμείς σας λέμε “δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη γιατί φέρνετε αλλαγές συνεχώς”. Την υπεύθυνη στάση μας να μην την παρερμηνεύετε γιατί αυτή ήταν η αφορμή για τη συγκρότηση του ΕΣΡ», προσέθεσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, υποστήριξε ότι «με τη νέα τροπολογία για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών συνεχίζεται το ράβε ξήλωνε του νόμου Παππά». «Δεν φέρνετε ένα προληπτικό έλεγχο “πόθεν έσχες” των ενδιαφερομένων. Νέα βοσκοτόπια εμείς δεν θα δεχθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε ότι η τροπολογία έχει στόχο τον έλεγχο των ΜΜΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πιο φιλικό για αυτήν περιβάλλον.

«Είναι μια ακόμα τροπολογία που εξυπηρετεί μόνο τους καναλάρχες, τους νυν και τους επίδοξους, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν σε βάθος 10ετίας. Συνεχίζεται η διευκόλυνση όσων είχαν μπει στο παιχνίδι», ανέφερε ενώ τόνισε ότι ο έλεγχος πόθεν έσχες των “οφ σορ” εταιριών θα είναι τυπικός και όχι επί της ουσίας. «Δεν κάνετε ονομαστικοποίηση των μετοχών διευκολύνοντας περαιτέρω τα συμφέροντα των καναλαρχών», κατέληξε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, υποστήριξε ότι στη προηγούμενη προσπάθειά της η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της το ΕΣΡ προσθέτοντας ότι «μπήκε ο γάιδαρος μπροστά από το κάρο».

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη ο έλεγχος του πόθεν έσχες να είναι προληπτικός και πριν αρχίσει η διαδικασία.

«Η ψήφος θα είναι θετική. Η τροπολογία στην ουσία απογυμνώνει την προηγούμενη προσπάθεια και την ξαναβάζει σε νέα βάση» ανέφερε ο κ. Αμυράς.

Ο κ. Παππάς, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά, ενώ διευκρίνισε ότι δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία έχουν οι εταιρίες με έδρα την ΕΕ και τον ευρωπαϊκό χώρο. «Είναι σαφές το χρονικό όριο λειτουργίας των καναλιών, αλλά και η φυσιογνωμία τους», τόνισε και σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξουν πλέον κανάλια που κοιμήθηκαν με τοπική άδεια που ξύπνησαν με πανελλαδική άδεια».

Έδωσε τα εύσημα στα μέλη του ΕΣΡ, που χωρίς μισόλογα και περιστροφές -όπως είπε, έκαναν βήματα μπροστά και ομόφωνα έβγαλαν τις αποφάσεις, διαμορφώνοντας έτσι όρους συναίνεσης.

«Το θέμα δεν προσφέρεται για την προσφιλή τακτική βρίζω- ψηφίζω. Ούτε για μεθόδους που σηκώνουν τους τόνους για εντυπώσεις για να παίξουν στα κανάλια και όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας είναι θετικοί. Λίγος σεβασμός θα ανέβαζε το κύρος της Βουλής και θα έστελνε το μήνυμα ότι αλλάζουμε», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Στη τροπολογία, προβλέπεται μεταξύ άλλων η κατάργηση της κατηγορίας «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου» και οι άδειες θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου, ενώ επανακαθορίζεται η νομική μορφή και η έδρα των εταιριών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία και καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη άδειας σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.