Τον Γιάννη Μπεχράκη ανέδειξε ως καλύτερο φωτογράφο του 2015 η βρετανική εφημερίδα Guardian.

«Καλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών τα τελευταία 25 χρόνια, όμως αυτή η χρονιά ήταν διαφορετική: οι πρόσφυγες φτάνουν στη χώρα μου», δήλωσε ο φωτογράφος του Reuters στον Guardian. «Κάθε βράδυ έρχονται μερικές βάρκες. Όλοι τους οι επιβαίνοντες είναι φοβισμένοι, γιατί δεν ξέρουν πώς θα τους φερθεί η αστυνομία και οι ντόπιοι. Μικρά σκάφη εξακολουθούν να έρχονται, ακόμα κι όταν ο καιρός είναι κακός, αφού οι τουρκικές ακτές απέχουν μόλις 4 -5 ναυτικά μίλια», συμπλήρωσε.

behrakis4

«Πέρυσι ήμουν στο Σουρούκ, στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία και κατέγραφα τους χιλιάδες Κούρδους που άφηναν την πόλη τους, το Κομπάνι. Φέτος στη Λέσβο συνάντησα έναν άνδρα που με αναγνώρισε “τα κατάφερα φίλε μου, τα κατάφερα”, μου είπε», περιγράφει ο πολυβραβευμένος φωτογράφος.

behrakis3 behrakis2

Ο Γιάννης Μπεχράκης αναφέρει ακόμα: «Η μικρότερη πρόκληση ήταν να βγάλεις φωτογραφίες. Η μεγαλύτερη μάχη ήταν η συναισθηματική, μπροστά σε αυτήν τη θλιβερή κατάσταση που βλέπεις ξανά και ξανά».

behrakis5

«Ξεκινούσα από τις 6:30 το πρωί και δεν σταματούσα πριν τις 11 το βράδυ ή τα μεσάνυχτα, ενώ οι βάρκες έρχονταν μέσα στη νύχτα. Σταματούσα μόνο το μεσημέρι, γιατί ο ήλιος ήταν πολύ δυνατός, αρχειοθετούσα τις φωτογραφίες και συνέχιζα μετά τις 4», σημειώνει.

behrakis7

Μία από τις πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη ήταν εκείνη με το δελφίνι που συνοδεύει μία βάρκα με μετανάστες. «Μια μέρα φωτογράφιζα μια βάρκα, όταν παρατήρησα κίνηση στο νερό. Νόμιζα ότι κάποιος είχε βουτήξει στο νερό. Εστίασα με τηλεφακό κι τότε είδα το δελφίνι. Το δελφίνι πηδούσε σχεδόν μπροστά από τη βάρκα. Ήταν μαγική στιγμή. Έμοιαζε σαν το δελφίνι να έδειχνε το δρόμο και να καλωσόριζε τους ανθρώπους».

behrakis6