Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών συζητήθηκε η αίτηση πτώχευσης των εκδόσεων ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ Α.Ε.

Εκ μέρους των εργαζομένων στην εφημερίδα εξετάστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, Πάνος Σόμπολος, ο οποίος επισήμανε ότι «αν κηρυχθεί σε πτώχευση η εταιρεία οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα».

Και πρόσθεσε πως ο ιδιοκτήτης της κ. Κ. Σαραντόπουλος ήταν συνεπής σε όλες τις άλλες οικονομικές του υποχρεώσεις, πλην της καταβολής των μισθών στους εργαζόμενους και της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Και κατέληξε λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι και όλο το προσωπικό «μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση».

Στη συνέχεια εξετάστηκε η τελευταία διευθύντρια της Απογευματινής, Γιώτα Αντωνοπούλου, η οποία κατέθεσε ότι η Απογευματινή μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο που μπήκε το λουκέτο ήταν βιώσιμη.

Απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου γιατί ο κ. Σαραντόπουλος αποφάσισε να την κλείσει η κ. Αντωνοπούλου απάντησε ότι : Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είχε να προσφέρει κάτι παραπάνω στο επιχειρηματικό status του κ. Σαραντόπουλου, ο οποίος – κατά την εκτίμησή της -θέλησε να απαλλαγεί από τα βάρη της εφημερίδας χωρίς να υποβάλει ούτε ένα ευρώ. Και πρόσθεσε πως έχει γίνει καταγγελία στο ΣΔΟΕ που ερευνάται καθώς υποστηρίζεται από την πλευρά των εργαζομένων ότι η εταιρεία είχε διπλό ταμείο και ότι έχουν βρεθεί σε προσωπικούς λογαριασμούς χρήματα που δεν είχαν ποτέ εμφανιστεί στο ταμείο της εφημερίδας.

Από την πλευρά του κ. Σαραντόπουλου εξετάστηκε ως μάρτυρας ο οικονομολόγος Δημ. Αρβανίτης ο οποίος είχε διενεργήσει σχετικό έλεγχο και είχε καταλήξει με βάση τα οικονομικά δεδομένα ότι η ετήσια ζημιά της εφημερίδας θα ήταν 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως είπε ο μάρτυρας υπήρχε σχέδιο αναδιοργάνωσης της επιχείρησης το οποίο στηριζόταν στη λήψη δανείου 5 εκατομμυρίων ευρώ , το οποίο όμως ποτέ δεν έλαβαν οι νόμιμοι εκπρόσωποι της λόγω άρνησης της Εθνικής να εκταμιεύσει το ποσό που είχε ζητηθεί.

Το δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι την Τετάρτη στους δικηγόρους των δύο πλευρών να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να κλείσουν τους φακέλους με την αναλυτική επιχειρηματολογία τους. Επιφυλάχθηκε δε να εκδώσει την απόφασή του, που με βάση τα δικαστικά δεδομένα αναμένεται να δημοσιευτεί εντός του επόμενου διμήνου.