Εύθραυστη χαρακτηρίζεται η «εκεχειρία» του Ουίλιαμ και του Χάρι, με τα δύο αδέρφια να μην επιστρέφουν μαζί, μετά την αγρυπνία δίπλα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ. Πηγές της Daily Mail, μάλιστα, αναφέρουν, επίσης, ότι ανήμερα των 38ων γενεθλίων του πρίγκιπα Χάρι, οι δυο τους αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες μόνο μέσα από τα αυτοκίνητά τους, την ώρα που έντονη είναι η αίσθηση ότι «τα πράγματα δεν μοιάζουν ότι θα διορθωθούν».

«Καμία ουσιαστική προσέγγιση» δεν σημειώθηκε μεταξύ των αντιμαχόμενων αδελφών και των συζύγων τους, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, με την «απειλή» των απομνημονευμάτων του Χάρι που θα κυκλοφορήσουν το Νοέμβριο να παραμονεύει. «Θα βγουν και άλλα πράγματα που θα είναι πολύ επιζήμια», δήλωσε πηγή στη Daily Mail.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την αγρυπνία ο πρίγκιπας της Ουαλίας -και πρώτος στη σειρά διαδοχής για το θρόνο– επέστρεψε στο σπίτι του από το Westminster Hall με τον μεγαλύτερο ξάδελφό του Peter Phillips -ο οποίος τελεί χρέη «ρυθμιστή» μεταξύ των αδελφών σε εκδηλώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που ήρθαν σε ρήξη, συμπεριλαμβανομένης της κηδείας του Δούκα του Εδιμβούργου πέρυσι. Από την άλλη, ο πρίγκιπας Χάρι έφυγε από το κοινοβούλιο με μια λιμουζίνα με τη Ζάρα Φίλιπς.

Ένα ρεπορτάζ της Roya Nikkah των Sunday Times υποστηρίζει ότι τα δύο αδέρφια δεν βρίσκονται και πολύ κοντά στο να «επιδιορθώσουν» την προβληματική σχέση τους, παρά το γεγονός ότι πέρασαν περισσότερο χρόνο κοντά αυτή την εβδομάδα από ό,τι εδώ και χρόνια.

Η κ. Nikkah ισχυρίζεται ότι έπεσαν ο ένας πάνω στον άλλον ακόμη και στα 38α γενέθλια του Χάρι την Πέμπτη -αλλά μίλησαν μόνο μέσα από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου -σε μία από τις πολλές «αμήχανες στιγμές» μετά το θάνατο της βασίλισσας.

Ένας φίλος των εν διαστάσει αδελφών δήλωσε στη Daily Mail πως «Οι κοινές εμφανίσεις απαιτούν προσπάθεια. Υπήρχε μια κατανόηση ότι “πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη”, όχι απλώς “πρέπει να το κάνουμε αυτό επειδή είναι καθήκον μας”. Αλλά δεν νομίζω ότι πάει πολύ πιο πέρα από αυτό. Υπήρξαν κάποιες αμήχανες στιγμές αυτή την εβδομάδα. Σίγουρα δεν έχω την αίσθηση κάποιας βαθύτερης ουσιαστικής προσέγγισης ή την αίσθηση ότι αυτό ήταν: τα πράγματα θα διορθωθούν».

Η αμήχανη συνάντηση των δύο αδερφών ανήμερα των γενεθλίων του Χάρι

Την Πέμπτη ο Χάρι γιόρτασε τα γενέθλιά του και βρισκόταν στο αυτοκίνητο με τησ σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ, όταν φέρεται να έπεσε πάνω στον μεγαλύτερο αδελφό του καθώς οδηγούσαν γύρω από το κτήμα του Ουίνδσορ. Ο Ουίλιαμ επέστρεφε από το σχολείο με τον Τζορτζ, τη Σαρλότ και τον Λουί.

Αφού προσπέρασαν ο ένας τον άλλον, οι Sunday Times ισχυρίζονται ότι και οι δύο άνδρες σταμάτησαν και προφανώς έκαναν όπισθεν ο ένας προς τον άλλον. Έμειναν όμως στα αυτοκίνητά τους, επιλέγοντας να κατεβάσουν τα παράθυρα και να συνομιλήσουν για λίγο.

Μια πηγή από το περιβάλλον του Χάρι δήλωσε ότι η επαφή με τον αδελφό του ήταν «άβολη» και «δύσκολη» και για τους δύο -αλλά «όλοι προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο δυνατό».

Ένας άλλος εσωτερικός συνεργάτης υποστήριξε ότι οι συγκρούσεις του Χάρι με τον αδελφό του τον έκαναν να νιώσει μια «πικρία» για το τι θα μπορούσε να είχε γίνει και τον άφησε να αισθάνεται ότι «δεν χρειαζόταν να είναι τόσο άσχημο» μεταξύ τους.

Ο Ουίλιαμ είναι «αποκλειστικά επικεντρωμένος στη βασίλισσα» -όχι στην αποκατάσταση της σχέσης με τον αδελφό του ανέφεραν πηγές στην Sunday Times.

Η αγρυπνία για τη βασίλισσα Ελισάβετ

Ο Δούκας του Σάσεξ λέγεται ότι για την επίσημη αγρυπνία δίπλα στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ σκέφτηκε να φορέσει ένα απλό κοστούμι για να αποφύγει την αμηχανία. Ωστόσο, του επετράπη να φορέσει τη στρατιωτική στολή του και με τον αδερφό του στάθηκαν στις δύο άκρες του φέρετρου της γιαγιάς τους. Μαζί τους ήταν τα ξαδέλφια τους Ζάρα Τίνταλ και Πίτερ Φίλιπς, οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, καθώς και η λαίδη Λουίζ Γουίνδσορ και ο αδελφός της υποκόμης Σέβερν.

Ο Χάρι, ο οποίος είδε δράση στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά τη διάρκεια δύο θητειών στο Αφγανιστάν, του είχε προηγουμένως απαγορευτεί να φορέσει τη στρατιωτική του στολή αυτή την εβδομάδα, καθώς δεν είναι πλέον εν ενεργεία βασιλικός. Του δόθηκε, ωστόσο, άδεια από τον βασιλιά Κάρολο να φορέσει τη στολή για την αγρυπνία μέσα στο παλάτι του Ουεστμίνστερ.

Ωστόσο, ο δούκας του Σάσεξ θεωρείται ότι ήταν συντετριμμένος όταν διαπίστωσε ότι τα αρχικά της γιαγιάς του είχαν αφαιρεθεί από τον ώμο της στολής του, αναφέρει η εφημερίδα The Sunday Times -κάτι που δεν συνέβη, φυσικά, για τη στολή του πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Τα αρχικά «ER» παραδοσιακά φοριούνται μόνο από εκείνους που βρίσκονται «στην υπηρεσία» του μονάρχη, και έτσι η απουσία τους πιστεύεται ότι οφείλεται σε κανονισμούς ενδυμασίας. Ένας φίλος δήλωσε στην εφημερίδα: «Είναι συντετριμμένος. Το να αφαιρέσουν τα αρχικά της γιαγιάς του μοιάζει πολύ σκόπιμο».

Τα εγγόνια της βασίλισσας Ελισάβετ πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας, ο πρίγκιπας Χάρι, οι πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία, η Ζάρα Τίνταλ και ο Πίτερ Φίλιπς, η λαίδη Λουίζ Γουίνδσορ και ο Τζέιμς, υποκόμης Σέβερν, έφθασαν λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα όπου πραγματοποίησαν 15λεπτη αγρυπνία.

Στις 18:00 ακούστηκε το χτύπημα που σηματοδοτεί την αλλαγή φρουράς και ο Ουίλιαμ άρχισε να κατεβαίνει τα σκαλιά, ακολουθούμενος από τον Χάρι, τις Μπεατρίς και Ευγενία δίπλα-δίπλα, τη Λουίζ και τον Τζέιμς δίπλα-δίπλα και τη Ζάρα και τον Πίτερ, επίσης, δίπλα-δίπλα.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ ήταν τοποθετημένος στη μία άκρη του φέρετρου, με θέα τη βόρεια είσοδο, ενώ ο Χάρι ήταν τοποθετημένος στην αντίθετη άκρη, με θέα το σημείο της αίθουσας όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν εισέλθει τις τελευταίες ημέρες. Το κοινό συνέχισε να περνά ενώ τα εγγόνια της βασίλισσας φρουρούσαν, με ορισμένες γυναίκες να σκουπίζουν τα δάκρυα από το πρόσωπό τους καθώς έβγαιναν από την αίθουσα. Στις 6.15 μ.μ., ακούστηκε το χτύπημα και τα εγγόνια τερμάτισαν την αγρυπνία τους.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ οδήγησε την ομάδα μακριά από το φέρετρο, ακολουθούμενος από τη Ζάρα και τον Πίτερ, τη Λουίζ και τον Τζέιμς, την Μπεατρίς και την Ευγενία και τέλος τον Χάρι.