Η γοητευτική σύζυγος ενός Ουκρανού μεγιστάνα και πολιτικού «μετέφερε σχεδόν 30 εκατομμύρια σε μετρητά μέσω μιας συνοριακής διάβασης προσφύγων στην ΕΕ», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail. Τα μετρητά που ήταν σε δολάρια ΗΠΑ και ευρώ, εντοπίστηκαν από τα ουγγρικά τελωνεία στις αποσκευές της συζύγου του αμφιλεγόμενου πρώην βουλευτή Ίγκορ Κοτβίτσκι, 52 ετών, μέσα σε έξι βαλίτσες.

Μια φωτογραφία που έχει δημοσιευθεί σε βρετανικά ΜΜΕ δείχνει τη λεία των χρημάτων. Έχει ανοίξει ποινική υπόθεση για την παράλειψη της Αναστάσια Κοτβίτσκα να δηλώσει την απομάκρυνση του μεγάλου ποσού από τη χώρα που μαστίζεται από τον πόλεμο, αναφέρουν δημοσιεύματα στο Κίεβο.

Ο Κοτβίτσκι – κάποτε ο πλουσιότερος βουλευτής της Ουκρανίας – δήλωσε ότι η σύζυγός του έφευγε από τη χώρα για να γεννήσει, αλλά διέψευσε τις πληροφορίες ότι μετέφερε 28 εκατομμύρια δολάρια και 1,3 εκατομμύρια σε ευρώ.

«Όλα τα χρήματά μου βρίσκονται σε ουκρανικές τράπεζες, δεν έβγαλα τίποτα», είπε, πριν κλείσει τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ψεύδη και φήμες λέει η 24χρονη κόρη του μεγιστάνα

Μια δήλωσή του που μεταφέρθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της κόρης του Βιολέτα, 24 ετών, που έχει σπουδάσει στην Ελβετία, ανέφερε ότι η ιστορία ήταν «ψεύτικη και φήμες». Η Κοτβίτσκα, η οποία φέρεται να ταξίδεψε με δύο Ούγγρους άνδρες και τη μητέρα της, δεν έχει σχολιάσει το μεθοριακό περιστατικό.

Ο ισχυρισμός είναι ότι δεν δήλωσε το τεράστιο ποσό σε μετρητά κατά την έξοδό της από την Ουκρανία στο σημείο ελέγχου Vilok, αλλά τα χρήματα βρέθηκαν από τους Ούγγρους τελωνειακούς, ανέφερε η εφημερίδα Obozrevatel. Στη συνέχεια έκανε δήλωση ότι έφερε το ποσό στην Ουγγαρία, χώρα της ΕΕ.

Υπάρχει τεράστια ευαισθησία στην Ουκρανία σχετικά με την πλούσια ελίτ που επιδιώκει να μεταφέρει τις περιουσίες της στο εξωτερικό αποφεύγοντας τους περιορισμούς της φυγής κεφαλαίων, σε μια εποχή που η τύχη της χώρας κρέμεται από μια κλωστή.

Ο Κοτβίτσκι φέρεται να ελέγχει μέσω των συνεργατών του τα πυρηνικά ενεργειακά συστήματα της Ουκρανίας, καθώς και κοιτάσματα ουρανίου στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία εδώ και περίπου ένα μήνα.

Θεωρείται επίσης ότι έχει στενούς επιχειρηματικούς και πολιτικούς δεσμούς με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ.

Ταρίφα στους τελωνειακούς που κάνουν τα στραβά μάτια για να περνάνε εκατομμύρια από τα σύνορα

Τα ονόματα των τελωνειακών και συνοριοφυλάκων που το κάνουν αυτό είναι γνωστά στους στενούς κύκλους. Υπάρχουν τώρα εκκλήσεις για ποινική έρευνα κατά των συνοριοφυλάκων στο πέρασμα στην περιοχή Transcarpathian της χώρας, όπου φέρεται να έχουν κάνει τα στραβά μάτια σε μετρητά που φεύγουν από τη χώρα.

Ο επιχειρηματίας από το Κίεβο Σεγιάρ Κουσουτοφ, ο οποίος αποκάλυψε την υπόθεση Κοτβίτσκα δήλωσε ότι υπήρχε ένα τιμολόγιο δωροδοκιών που εισπράττονταν από τους τελωνειακούς υπαλλήλους που επέτρεπαν την έξοδο μετρητών από τη χώρα.

Αυτές οι παράνομες πληρωμές ανέρχονται «μεταξύ 3 και 7,5%», ανάλογα με το ποσό και το επίπεδο του αιτούντος. Σε άλλες δυτικές περιοχές, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.