Την περιπέτεια από τη μάχη της με τον καρκίνο κατέθεσε δημοσίως, η ελληνικής καταγωγής 58χρονη ηθοποιός, παραγωγός ταινιών όπως το Γάμος Αλά Ελληνικά και σύζυγος του ηθοποιού Τομ Χανκς, Ρίτα Γουίλσον, σε ανακοίνωσή  της στο περιοδικό People.

«Με τον σύζυγό μου στο πλευρό μου, την αγάπη και την υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων μου, υποβλήθηκα σε επέμβαση διπλής μαστεκτομής και ανάπλασης, την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από διάγνωση για καρκίνο του μαστού» δήλωσε η Γουίλσον και τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της δεύτερης ιατρικής γνώμης.

«Βρίσκομαι στο στάδιο της ανάρρωσης και, το πιο σημαντικό, αναμένεται να αναρρώσω πλήρως. Γιατί; Διότι το διέγνωσα σε πρώιμο στάδιο, με ανέλαβαν εξαιρετικοί ιατροί και επειδή έλαβα και μια δεύτερη γνώμη», επισήμανε η 58χρονη.

Η ηθοποιός δήλωσε πως αποχώρησε από το θεατρικό του Μπρόντγουεϊ Fish in the Dark, όπου πρωταγωνιστούσε, για να αναρρώσει αφότου υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή και πλαστική επέμβαση ανάπλασης μαστού λόγω της επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού με την οποία διαγνώστηκε.

Η Γουίλσον επεσήμανε πως η διάγνωση έγινε μετά από την προγραμματισμένη ετήσια μαστογραφία και έπειτα από μαγνητικές τομογραφίες προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη μιας υποτροπιάζουσας κατάστασης, όταν μια ένδειξη που είχε καταγραφεί σε μια βιοψία που είχε κάνει στο στήθος της αν και δεν έδειξε την ύπαρξη καρκίνου, την οδήγησε να αναζητήσει και δεύτερη γνώμη.

Δύο άλλοι παθολόγοι διέγνωσαν επιθετικό λοβιακό καρκίνωμα. Αυτός ο τύπος καρκίνου σχηματίζει μικρούς όγκους στο στήθος ενώ τα καρκινικά κύτταρα ενδέχεται να προκαλέσουν μεταστάσεις και σε άλλες περιοχές του σώματος, σύμφωνα με το Mayo Clinic.

Όπως ενημέρωσε η ηθοποιός «μοιράζομαι την εμπειρία μου προκειμένου να ενημερώσω και άλλους ότι μια δεύτερη γνώμη είναι κρίσιμη για την υγεία σας. Δεν έχεις τίποτα να χάσεις αν οι δύο γνώμες συμπίπτουν θετικά, ενώ έχεις πολλά να κερδίσεις αν κάτι έχει ξεφύγει στον ένα γιατρό, πράγμα που συμβαίνει κάποιες φορές. Η πρόωρη διάγνωση είναι το παν».

Η αποκάλυψη της Γουίλσον ακολουθεί την απόφαση της Αντζελίνας Τζολί να μοιραστεί με το ευρύ κοινό την απόφαση που έλαβε να υποστεί σε διπλή μαστεκτομή πριν από 2 χρόνια και να αφαιρέσει και τις ωοθήκες της τον περασμένο μήνα αφού οι εξετάσεις στις οποίες είχε υποβληθεί κατέδειξαν μια μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.