«Η επιτυχία είναι βάδισμα από την αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου» έλεγε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

Ορισμένα ακόμη αποφθέγματα γύρω από την έννοια τις επιτυχίας λένε τα εξής:

«Αν δεν πετύχεις την πρώτη φορά, δοκίμασε πάλι» (Β. Φραγκλίνος).

«Αν κάτι το βρίσκεις δύσκολο, αναλογίσου αν μπορεί κάποιος άλλος να το πετύχει. Οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατό, μπορείς κι εσύ να το πετύχεις» (Μάρκος Αυρήλιος).

«Η ανυπομονησία ποτέ δεν εξασφαλίζει επιτυχία» (Μισέλ ντε Μονταίν).

Δείτε παρακάτω 16 εξαιρετικά επιτυχημένους ανθρώπους, ο καθένας στον τομέα του, οι οποίο προτού στεφθούν με το «στέμμα της επιτυχίας» είχαν γνωρίσει την αποτυχία από… πρώτο χέρι:

(Τη λίστα συνέταξε η Kimberly Wang για το buzzfeed.com).

1. Ο Will Smith είδε τη ζωή του να έρχεται πάνω… κάτω, όταν το 1989 βρέθηκε να χρωστά στην εφορία 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 1990 υπέγραψε συμβόλαιο με το NBC για τη σειρά «The Fresh Prince of Bel-Air».

2. Ο Vincent van Gogh είχε πουλήσει μόνο έναν από τους 900 πίνακες που είχε δημιουργήσει. Ήταν το έργο με τίτλο: «Red Vineyard at Arles». Είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες όλων των εποχών.

3. Η Lady Gaga στην αρχή της καριέρας της ένιωσε την απόρριψη από μια πολύ γνωστή δισκογραφική εταιρεία. Οι ιθύνοντες της δισκογραφικής μία ημέρα αποφάσισαν να ακυρώσουν το συμβόλαιο που είχαν κλείσει μαζί της τρεις μήνες νωρίτερα. Από το 2013 έχει πουλήσει 125 εκατομμύρια singles.

4. Ο Sidney Poitier απορρίφθηκε από το θέατρο American Negro Theater λόγω της προφοράς του και της δυσκολίας του με το διάβασμα. Ξεκίνησε να δουλεύει ως λαντζιέρης και να δουλεύει τόσο την προφορά του, όσο και την ικανότητά του στο διάβασμα. Έξι μήνες μετά έγινε δεκτός από το θέατρο και ήταν ο πρώτος μαύρος που κέρδισε ποτέ βραβείο Όσκαρ.

5. Τα όνειρα της Michelle Yeoh να γίνει μπαλαρίνα κόπηκαν απότομα εξαιτίας ενός τραυματισμού της στη σπονδυλική στήλη. Η Yeoh έπαιξε στην ταινία «Crouching Tiger, Hidden Dragon».

6. Ο Steven Spielberg δεν έγινε δεκτός από μια φημισμένη σχολή κινηματογράφου, όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές. Το USC (School of Cinematic Arts) τον έχρισε «επίτιμο απόφοιτο» το 1994 και αφιέρωσε ένα κτίριο στο όνομά του, ως ένδειξη ευχαριστίας για τις δωρεές του στο τμήμα.

7. Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Emily Dickinson είχε δημοσιεύσει λιγότερα από μια ντουζίνα από τα 1.800 ποιήματά της. Ήταν αγοραφοβική και κλεινόταν μέσα στο σπίτι το μεγαλύτερο διάστημα της ενήλικης ζωής της. Το έργο της δημοσιεύτηκε ολόκληρο μετά το θάνατό της. Αποτέλεσε σύμβολο του φεμινισμού και ενέπνευσε εκατομμύρια γυναίκες.

8. Ο δευτεροετής Michael Jordan είχε απορριφθεί από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του. Πλέον, είναι ο πιο διάσημος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών.

9. Η Lisa Kudrow είχε επιλεγεί για το ρόλο της Roz στο Frasier, όμως την έκοψαν λίγο μετά. Η Kudrow μπήκε στα «Φιλαράκια» ένα χρόνο μετά και έγινε η Φοίβη που όλοι αγαπήσαμε!

10. Το πρώτο παιδικό βιβλίο του Dr. Seuss με τίτλο «And to Think That I Saw It on Mulberry Street», είχε απορριφθεί από 27 εκδότες. Ο ίδιος τελικά εξέδωσε περισσότερα από 60 βιβλία.

11. Ο Ang Lee απέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Ταϊβάν δύο φορές. Έτσι γράφτηκε σε μια σχολή τριετούς φοίτησης και έγινε σκηνοθέτης. Μέχρι σήμερα έχει κερδίσει τρία βραβεία Όσκαρ, τρία BAFTA, τρεις Χρυσές Σφαίρες και πολλά ακόμη.

12. Στα 18 της η Frida Kahlo είχε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, εξαιτίας του οποίου αναγκάστηκε να υποβληθεί σε περισσότερες από 30 χειρουργικές επεμβάσεις στη ζωή της, ενώ δε μπόρεσε ποτέ να αποκτήσει παιδιά. Η ίδια κατέφυγε στην τέχνη και δημιούργησε περισσότερα από 200 έργα. Είναι μία από τις πιο γνωστές γυναίκες καλλιτέχνιδες.

13. Ο Bruno Mars ένιωσε την απόρριψη και το ρατσισμό από μια δισκογραφική εταιρεία λόγω της καταγωγής του. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο ίδιος, ο εκτελεστικός διευθυντής εκείνης της εταιρείας ήθελε το «Nothin’ On You» να το πει ένας λευκός καλλιτέχνης. Ο Mars φέτος τραγούδησε στο Super Bowl.

14. Ο Winston Churchill είχε χάσει στην πρώτη του προεκλογική καμπάνια για το Κοινοβούλιο. Έγινε πρωθυπουργός της Αγγλίας και ένας από τους αρχιτέκτονες της συμμαχικής νίκης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

15. Η Vera Wang δεν κατάφερε να μπει στην αμερικανική ολυμπιακή ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ. Παράτησε τις προπονήσεις στα 19 της και ξεκίνησε την καριέρα της στο χώρο της μόδας. Είναι μία από τις πιο γνωστές σχεδιάστριες σήμερα –ειδικά στη βιομηχανία των νυφικών- και η «αυτοκρατορία» της αποτιμάται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

16. Η Oprah Winfrey είχε απολυθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βαλτιμόρης WJZ-TV, επειδή «μπλεκόταν συναισθηματικά» με τις ιστορίες που ερευνούσε. Το 2013 η «αξία» της αποτιμήθηκε σε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.