Ανέκαθεν η Κύπρος έδινε καταφύγιο στους εκπροσώπους της ελληνικής σόουμπιζ και τους υποδεχόταν με ανοιχτές αγκάλες και καλές αμοιβές. Οι πολλές (για τα δεδομένα της μικρής αγοράς) παραγωγές που γίνονταν στην τηλεόραση και στο θέατρο, έδιναν καλό μεροκάματο στους Eλληνες ηθοποιούς και παρουσιαστές, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να μεταναστεύουν στο Νησί της Αφροδίτης.

Όπωςε γράφει το «Έθνος της Κυριακής», αρκετοί Κύπριοι συνάδελφοί τους δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για την προτίμηση που έδειχναν οι παραγωγοί στα πρόσωπα του ελληνικού σταρ σίστεμ. Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, το νησί αποτέλεσε αποκούμπι για τους Eλληνες που εγκατέλειψαν την «άνυδρη» επαγγελματικά Ελλάδα. Παναγιώτης Μπουγιούρης, Γιάννης Βόγλης, Μέμος Μπεγνής, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Σάκης Μπουλάς, Μάξιμος Μουμούρης, Ανδρέας Μικρούτσικος, Νίκος Μουρατίδης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν εργαστεί σε κυπριακές παραγωγές.

Αναμφισβήτητα, η Κύπρος υπήρξε για τη σόουμπιζ πεδίο δόξης λαμπρό, στάτους, ωστόσο, που αναμένεται να διαταράξει το επερχόμενο μνημόνιο. Αλλωστε, ήδη η σόουμπιζ του νησιού είχε αρχίσει να νιώθει την «καυτή» ανάσα της κρίσης.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους των κυπριακών καναλιών, τα μπάτζετ των παραγωγών έχουν μειωθεί περίπου 15-20% και κανείς δεν αποκλείει την περαιτέρω μείωση, ενώ ηθοποιοί ισχυρίζονται πως έχουν ξεκινήσει οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.