Σύμβολο του σεξ, ηθοποιός, μητέρα και θιασάρχης πια! Με μιαν ανάσα μπορεί να ξεδιπλώσει τη μισή ζωή της. Κλισέ ή όχι, η Βάνα Μπάρμπα είναι η μοναδική περίπτωση στην ελληνική showbiz, που δεν την ένοιαξε ποτέ να αποδείξει ότι είναι καλή ηθοποιός, σέξι γυναίκα, καλή μητέρα. H εμμονή της να έχει άποψη, να διαφέρει, να είναι ελεύθερη, να ζει όπως εκείνη θέλει, της έκλεινε πόρτες αλλά της άνοιγε ορίζοντες.

Είναι η ηθοποιός που ξέρει να αυτοσαρκάζεται, που δεν μάσησε ποτέ τα λόγια της ούτε για τα έργα της αλλά ούτε και για τα ΜΜΕ, το star system, τους άντρες, τις γυναίκες, ούτε ακόμη για τον ίδιο τον εαυτό της και τις αλήθειες της προσωπικής ζωής της. Άλλωστε ανέκαθεν, παρ’ ότι διέγραψε μια σημαντική επαγγελματική πορεία μέχρι σήμερα, τα έντυπα την έκαναν πρωτοσέλιδο κυρίως για την προσωπική ζωή της.

– Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο μύθος «Βάνα Μπάρμπα»;

Μύθος είναι αυτά που πιστεύουν οι άλλοι. Η πραγματικότητα είναι αυτό που βλέπουν οι περισσότεροι, αυτό που φαίνεται. Ενας άνθρωπος που αγωνίζεται, που δεν μπορεί να πει κάτι όταν δεν το πιστεύει, που δεν του αρέσει το μέτριο και που προσπαθεί να έχει αγάπη για όλον τον κόσμο.

– Χρόνια τώρα έχετε «βολευτεί» πίσω από τη μανιέρα του συμβόλου του σεξ. Ισχύει;

Ναι, έβγαλα χρήματα από αυτό, υπήρξα από αυτό, ήταν ο λόγος ύπαρξής μου. Η εικόνα μου ήταν ο λόγος που υπήρξα και υπάρχω. Αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελα, δεν γέμισε ποτέ η καρδιά μου. Το χάρηκα και είμαι πραγματικά ευγνώμων για αυτό που έζησα. Δεν ήθελα να είμαι το sex symbol αλλά μια γυναίκα ποθητή. Μεγαλώνοντας ήθελα να σπάσω αυτό το «κέλυφος», για να βγει από μέσα κάτι άλλο. Αυτό ακόμη δεν το έχω κάνει και είμαι έτοιμη τώρα πια! Ακόμη με αποκαλούν έτσι… Αμαρτία είναι πια, γεράσαμε και ακόμη αυτό μου λένε!

– Ενα καλό «κρεβάτι» ανοίγει μια πόρτα;

Την κλείνει. Μπορεί να ανοίξει για λίγο, αλλά στην ουσία την κλείνει. Την καριέρα τη χτίζουν τα «όχι» και όχι τα «ναι»…

– Ο κόσμος ενδιαφέρεται για έρωτες και χωρισμούς. Είστε ερωτευμένη;

Όχι, έχω πολλά χρόνια να ερωτευτώ!

– Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, μειώνεται η επιθυμία για σεξ;

Ένας φίλος μου έλεγε ότι όσο μεγαλώνουμε είμαστε πιο ελεύθεροι από τα πάθη μας, ελευθερωνόμαστε από το σεξουαλικό ένστικτό μας. Τώρα, βέβαια, δεν είμαι στην ανάλογη ηλικία να απαντήσω, είμαι ακόμη δέσμια των παθών μου.

– Γυναίκες σάς φλέρταραν ποτέ;

Με αγάπησαν κιόλας, δεν με φλέρταραν μόνο, με αγάπησαν όσο και οι άνδρες! Πάντα το είχα αυτό στη ζωή μου, το βίωνα καθημερινά. Υπήρχαν κάποιες σχέσεις που με ακολουθούσαν για πολλά χρονιά, όχι λίγα, τις ευγνωμονώ και τις αγαπάω. Εγώ δεν είχα καταλάβει ότι η αγάπη τους δεν ήταν φιλική, αλλά βαθιά ερωτική…

– Ο Κώστας Ζουράρις είχε δηλώσει ότι του είχατε ζητήσει να κάνετε ένα παιδί μαζί του εκτός γάμου. Ισχύει;

(Γελάει) Τον Κώστα Ζουράρι θέλω να τον έχω αγκαλιά στο τζάκι και να μου διαβάζει για την Αρχαία Ελλάδα και το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα. Χαριτολογώντας θα το είπε, δεν ισχύει. Όμως είναι όμως υπέροχος!

– Θα κάνατε έναν νέο γάμο;

Μπορεί. Δεν ξέρεις ποτέ. Αν και είμαι εναντίον του γάμου, φύσει και θέσει. Πριν φύγω από τη ζωή θέλω να τα έχω κάνει όλα.

– Πού θα χαρίζατε την καρδιά σας;

Σε αυτόν που θα έρθει. Μέχρι τότε τη γυαλίζω, τη λαδώνω και την περιποιούμαι καθημερινά.

– Ποια καρδιά θα θέλατε να κάνετε να χτυπήσει δυνατά;

Αν είχα κάποιον και με ενδιέφερε, να είστε σίγουροι θα τον είχα δίπλα μου.