Λίγες μέρες έχουν μείνει μέχρι να αποχωρήσει η Μαρίνα Σάττι και η ελληνική αποστολή της Eurovision για το Μάλμε της Σουηδίας. Η νεαρή τραγουδίστρια είναι έτοιμη να ρίξει το… Ζάρι της στην σκηνή και να φέρει εξάρες.

Πώς προέκυψε η ιδέα ενός τραγουδιού με τον τίτλο «Ζάρι»; Γιατί απέρριψε την ιδέα να τραγουδήσει μπαλάντα; Πόσο έτοιμη είναι να ανέβει στην σκηνή της Eurovision και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό; Έχει άγχος; Και τελικά τι πιστεύει για το τραγούδι αλλά κυρίως για το βίντεο κλιπ που δίχασε;

Η Μαρίνα Σάττι και η ελληνική αποστολή της Eurovision, το μεσημέρι της Δευτέρας (15/04) έδωσε ραντεβού με τους τηλεοπτικούς και καλλιτεχνικούς συντάκτες προκειμένου να ανοίξουν τα χαρτιά τους λίγο πριν αναχωρήσουν για την Σουηδία και μπουν στην τελική ευθεία για τον διαγωνισμό.

Πώς προέκυψε το «Ζάρι»

Η λέξη «ζάρι» είναι μια λέξη που δύσκολα κάποιος θα φανταζόταν πως θα μπορούσε να αποτελέσει τον τίτλο ενός τραγουδιού. Πώς προέκυψε όμως το τραγούδι το οποίο θα αποτελέσει τη φετινή συμμετοχή της Eurovision;

«Έχουμε ακούσει άπειρα τραγούδια, αυτό το συγκεκριμένο το είχε στείλει ο OGE στο mail μου στα τέλη του Νοεμβρίου το 2023 και το είχε πει “Ζάρι”, παρ’ ότι δεν είχε ακόμα στίχους. Κάποια στιγμή τον ρώτησα “γιατί Ζάρι;”. Μου απάντησε πως το “έσωσα έτσι. Ή θα κάτσει ή δεν θα κάτσει το ζάρι”. Μου άρεσε αυτή η ιδέα οπότε μετά οι στίχοι γράφτηκαν πάνω στην ιδέα του τίτλου» εξήγησε η Μαρίνα Σάττι και παραδέχθηκε πως κάποιες στιγμές είχε αμφιβολίες για τον ήχο του τραγουδιού.

«Κάποιες στιγμές είχα αναρωτηθεί μήπως θα έπρεπε να είναι μπαλάντα. Αλλά έλεγα “όχι”. Σκεφτόμουν πως στην σκηνή της Eurovision, έχουμε τρία λεπτά και θα ήθελα να είναι κάτι πιο δυναμικό το αποτύπωμα. Ήθελα σίγουρα να υπάρχει ένα παραδοσιακό όργανο. Η εμπειρία μου από τα φεστιβάλ στο εξωτερικό, μου έχει δείξει κάποια πράγματα που λειτουργούν και στην Ελλάδα ίσως να μην είναι οι πιο δυνατές τάσεις. Αν και υπάρχουν κάποια που λειτουργούν και εδώ και εκεί. Οπότε προσπάθησα πάνω σε αυτό να βασιστούμε, στον Balkan ήχο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η ρυθμολογία του τραγουδιού είναι βασισμένη σε έναν χορό που υπάρχει σε όλες τις κουλτούρες. Και στην Αφρική, και στην Λατινική Αμερική, στη Βραζιλία, στην Ινδία. Είναι το 3-3-2. Εδώ το χορεύουν και το λένε reggaeton, αλλού το λένε μπαϊάο και αλλού rumba. Οπότε ξέρω ότι είναι ένας χορός που είναι γνώριμος. Με ένα όργανο όπως είναι ο ζουρνάς είναι πιο ιδιαίτερο».

«Δεν ήθελα να Eurovision friendly»

Αποφασισμένη να δείξει κάτι εντελώς διαφορετικό στην σκηνή της Eurovision είναι η Μαρίνα Σάττι και παραδέχεται πως δεν ήθελε να παρουσιάσει κάτι που να είναι «Eurovision friendly».

«Ήθελα να βασιστώ σε αυτό που κάνω όλα τα χρόνια. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα. Δεν ήθελα να μπω σε ένα τρυπάκι που να είναι Eurovisionικό friendly και κάτι που θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι κάποιος που θα είναι από την Αγγλία που έχει high production standards με studio και καλογυαλισμένα ηχητικά και καλογυαλισμένα βίντεο κλπ. Ίσα ίσα, ήθελα να πάω κόντρα σε αυτό. Ήθελα να δείξω κάτι που θα είναι διαφορετικό» ανέφερε η Μαρίνα Σάττι και εξήγησε πως: «το “Ζάρι” δημιουργήθηκε έχοντας στο μυαλό μας πως αυτό προορίζεται να παρουσιαστεί στην σκηνή και μάλιστα σε μια σκηνή που ο άλλος θα τη δει μέσα από κάμερα. Γιατί ακόμα και αν ήταν θεατρική η συνθήκη και κάποιος θα το έβλεπε με γυμνό μάτι, θα ήταν άλλοι οι παράμετροι. Όλο το act το έχουμε στήσει πάνω στην σκηνή για την κάμερα».

Το βίντεο κλιπ που προκάλεσε σχόλια

Ποικίλα ήταν τα σχόλια που δέχθηκε η Μαρίνα Σάττι για το βίντεο κλιπ που «έντυσε» το τραγούδι «Ζάρι». Πώς προέκυψε όμως η έμπνευση για τη δημιουργία του συγκεκριμένου βίντεο κλιπ;

«Τo video clip στηρίχθηκε σε κάποια στερεότυπα και σε κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα που ήξεραν στο εξωτερικό που σπούδαζα και είχα καταλάβει ότι γνώριζαν. Ήξεραν πολύ λίγα πράγματα για την Ελλάδα. Αυτά τα στάνταρ κλισέ, Σωκράτης, Greek salad, φέτα, Ζορμπά και Ακρόπολη. Νομίζω ότι είμαστε πολύ καλή και ανταγωνιστικοί ομάδα φέτος παρ’ ότι είμαστε από την Ελλάδα και όλες οι τάσεις καθορίζονται συνήθως από τη Δύση. Καλό το ότι το τραγούδι δίχασε. Αυτό σημαίνει ότι δεν πέρασε απαρατήρητο» είπε μεταξύ άλλων και παραδέχθηκε πως περίμενε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις για το τραγούδι αφού: «Δεν είναι δυνατόν να αρέσει το τραγούδι σε όλους και πόσω μάλλον ένα συγκεκριμένο τραγούδι που δεν πατάει σε γνώριμους δρόμους. Μπορεί ο κόσμος να είναι εξοικειωμένος με κάποια από τα επιμέρους στοιχεία του τραγουδιού αλλά όχι με όλα».

«Θέλω να τα “σπάσουμε” στην σκηνή»

Η Μαρίνα Σάττι κοιτάει τα προγνωστικά και σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα και ενώ στην αρχή έλεγε πως δεν την νοιάζει η θέση που θα πάρει στο διαγωνισμό και το μόνο που θέλει είναι να ανέβει στην σκηνή και να τα «σπάσει», τώρα τα θέλει όλα!

«Ναι κοιτάω τα προγνωστικά αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει στο τελικό αποτέλεσμα. Στην αρχή έλεγα πως δεν με νοιάζει η θέση και πως μακάρι να πάμε στην σκηνή και να τα “σπάσουμε” και να πουν όλοι “τι μαγκιά έκανε η Ελλάδα”. Αυτό ακόμα το θέλω και νομίζω ότι εν μέρει έχει αφήσει ένα αποτύπωμα το τραγούδι και είναι σίγουρα κάτι που δεν το περίμενα. Πιστεύω ότι και στην σκηνή θα το καταφέρουμε» είπε χαρακτηριστικά η τραγουδίστρια.

«Θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο να πας κόντρα σε όλα»

Οι πρόβες για την Eurovision γίνονται σε μια προσομοίωση της σκηνής του διαγωνισμού διαστάσεων 18×18. Όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα παρουσιαστεί στο Μάλμε, αυτό θα είναι… mix and match.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι κάτι αλλάζει στα… ήθη και τα έθιμα της Eurovision ή απλά η Μαρίνα Σάττι πάει κόντρα στην πεπατημένη;

«Εγώ πάντα θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο να πας κόντρα σε όλα. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου. Ίσως να έχει να κάνει με το ότι έχουμε στο μυαλό μας ότι θα το δει κόσμος απ’ όλες τις χώρες, ίσως να υπάρχει η διάθεση να κάνουμε κάτι που θα είναι φιλικό προς όσα περισσότερα αυτιά και μάτια γίνεται. Όμως αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ» απαντά η νεαρή τραγουδίστρια.