Στον καναπέ της εκπομπής «Στούντιο 4» κάθισε το απόγευμα της Δευτέρας (19/2) ο Ένκε Φεζολλάρι. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης μίλησε στην Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο για τον ρατσισμό που βίωσε λόγω της αλβανικής καταγωγής του.

«Όταν ήρθαμε οι Αλβανοί τη δεκαετία του ’90 στην Ελλάδα, έγιναν διάφορα εγκλήματα. Οι άνθρωποι είχαν συνηθίσει να ζουν με ανοιχτές τις πόρτες και ξαφνικά εισέβαλαν οι “άλλοι”. Σίγουρα εισέβαλαν και κακοποιητικά στοιχεία αλλά τα ΜΜΕ έκαναν μία μεγάλη ζημιά, τροφοδότησαν όλο αυτό ενώ είχαν μία μεγάλη ευθύνη», ανέφερε αρχικά ο Ένκε Φεζολλάρι.

«Θυμάμαι ότι μέχρι το 2000 δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε τη γλώσσα μας στο λεωφορείο. Υπήρχε ένα μεγάλο ταμπού. Κι αυτό το “σε βαφτίζω με το ζόρι” υπήρχε, “εδώ θα σε λέω Μαρία”. Και όταν ήρθαν οι Πακιστανοί και έπεσε το μεροκάματο – πάμε πάμε στην ταξική πάλη – ξαφνικά ο Αλβανός έπαιρνε πιο καλό μισθό, να χτίζει και να παίρνει δάνεια» είπε στην συνέχεια ο ηθοποιός και πρόσθεσε: «Όταν ήρθαν οι “κατώτεροι” άνθρωποι, άρχισαν οι Αλβανοί να είναι ρατσιστές με τους Πακιστανούς. Πολλοί μάλιστα εντάχθηκαν και στα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής, έλεγαν ότι δεν είναι Αλβανοί απλώς έχουν μία μακρινή καταγωγή από εκεί. Γενικά έχουμε την εντύπωση ότι ο άλλος θα μας κάνει κακό».

«Όταν ήμουν μικρός έλεγα στη μάνα μου: μη μιλάς αλβανικά. Δεν ήθελα. Με έλεγαν “Αλβανό” στο σχολείο κι εγώ τι έκανα; Είχε έρθει μία κοπέλα από την Αλβανία και κορόιδευα εκείνην για να μην ασχολούνται με μένα», εξομολογήθηκε σε άλλο σημείο ο Ένκε Φεζολλάρι.