Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ δίνει μάχη με μια απροσδιόριστη (για το κοινό) μορφή καρκίνου, αλλά ο σούπερ fit 75χρονος μονάρχης ακολουθεί ένα εντατικό, καθημερινό πρόγραμμα προπόνησης, που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να ανακάμψει μετά τη θεραπεία πολύ πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με τη «Mirror», ο μονάρχης είναι «φανατικός οπαδός της ρουτίνας 5BX», μιας 11λεπτης στρατιωτικής προπόνησης, που αναπτύχθηκε για τη Βασιλική Καναδική Πολεμική Αεροπορία στα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Η ρουτίνα αυτή είναι πνευματικό παιδί του Bill Orban, ενός ακαδημαϊκού, που σχεδίασε το πρόγραμμα για να βοηθήσει το στρατιωτικό προσωπικό να διατηρήσει ένα βέλτιστο επίπεδο φυσικής κατάστασης σε ελάχιστο χρόνο.

Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τη δημιουργία του, το 5BX αγαπήθηκε από πολλούς ανθρώπους εκτός στρατού, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα του Καρόλου, πρίγκιπα Φιλίππου, ο οποίος εκτελούσε τακτικά το πρόγραμμα των συγκεκριμένων ασκήσεων και έζησε μέχρι την ηλικία των 99 ετών.

Ο Κάρολος, ο οποίος υπηρέτησε στη Βασιλική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό, λέγεται ότι ξεκινά και τελειώνει κάθε μέρα με το 5BX, το οποίο αποτελείται από πέντε διαφορετικές ασκήσεις.

Τέσσερις από τις κινήσεις είναι ασκήσεις γυμναστικής, που αποσκοπούν στη βελτίωση της ευλυγισίας και της δύναμης, ενώ η πέμπτη αποσκοπεί στην ενίσχυση της αερόβιας φυσικής κατάστασης.

Κατά την πρώτη άσκηση το άτομο έχει ως στόχο να σκύψει και να αγγίξει τα δάχτυλα των ποδιών του, προτού κινηθεί ξανά προς τα πάνω και φτάσει τα χέρια του προς το ταβάνι. Στο πλαίσιο του 5BX, η άσκηση πρέπει να επαναλαμβάνεται για δύο λεπτά, χαλαρώνοντας αργά το σώμα.

Η δεύτερη άσκηση του προγράμματος είναι καθίσματα που εκτελούνται για 60 δευτερόλεπτα, ενώ η τρίτη είναι μια έκταση πλάτης. Το άτομο πρέπει να ξαπλώσει μπρούμυτα και να σηκώσει τα χέρια και τα πόδια του από το πάτωμα πριν τα επαναφέρει κάτω, επαναλαμβάνοντας για 60 δευτερόλεπτα.

Οι κάμψεις είναι η τέταρτη άσκηση της ρουτίνας 5BX, με ένα άτομο να τις κάνει για ένα λεπτό χωρίς διακοπή.

Τέλος, το 5BX ολοκληρώνεται με έξι λεπτά τρέξιμο στη θέση για την ενίσχυση της αερόβιας ικανότητας.

Αν η 11λεπτη προπόνηση σας φαίνεται δύσκολη, έχετε υπόψη ότι έχει σχεδιαστεί για άτομα όλων των ικανοτήτων. Το 5BX έχει έξι διαφορετικά διαγράμματα, με το καθένα να περιλαμβάνει τροποποιήσεις ασκήσεων.

Το διάγραμμα ένα, για παράδειγμα, έχει σχεδιαστεί για αρχάριους και διαθέτει μίνι καθίσματα και κάμψεις και λιγότερο έντονες διατάσεις. Το διάγραμμα έξι είναι για υπερ-fit αθλητές με βέλτιστη δύναμη και ευκινησία, με τις ασκήσεις να έχουν τροποποιηθεί, ώστε να είναι πιο έντονες.

Δεν είναι σαφές ποιο διάγραμμα ακολουθεί ο βασιλιάς Κάρολος. Εκτός από την καθημερινή προπόνηση, ο βασιλιάς φέρεται να απολαμβάνει την ιππασία, την πεζοπορία και την κωπηλασία, που επίσης τον κρατούν σε άριστη φόρμα. Ακόμα, διατηρεί μια υγιεινή διατροφή και δεν καταναλώνει πολύ αλκοόλ.

«Ο βασιλιάς έχει ζήσει μια υγιή και δραστήρια ζωή, η οποία θα τον βοηθήσει στη μάχη του με τον καρκίνο», είπε ένας συνεργάτης του στη Mirror, δηλώνοντας αισιόδοξος για τις πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης του βασιλιά.