Ο Πνευμονολόγος, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει ο καύσωνας στις ευπαθείς ομάδες μετά τον Covid, αλλά και για τα αναπνευστικά προβλήματα λόγω των πυρκαγιών.

«Οποτεδήποτε έχουμε ακραίες συνθήκες στην θερμοκρασία, υπάρχει πιθανότητα κάποια νοσήματα να επιβαρυνθούν. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό μας. Είναι αδύνατον να δοθούν γενικές οδηγίες για κάθε νόσημα χωρίς να ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε πάσχοντος αλλά η γενική αρχή είναι ότι επικοινωνούμε με τον θεράποντα ιατρό μας, αν έχουμε για παράδειγμα άσθμα, επικοινωνούμε με τον πνευμονολόγο μας και ρωτάμε αν πρέπει να κάνουμε κάποια τροποποίηση στην αγωγή που λαμβάνουμε και ποια είναι αυτή».

«Μία πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να φροντίσουμε να επικοινωνήσουμε εμείς με τους θεράποντες ιατρούς ώστε να κατανοήσουμε με τις οδηγίες που θα μας δώσουν και να έχουμε επαρκή χρόνο ώστε να τις μεταδώσουμε εμείς στους αγαπημένους μας ανθρώπους. Να είναι σαφές το τι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε.

Τι γίνεται με τα κλιματιστικά;

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, «δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε το κλιματιστικό μας πολύ χαμηλά. Μία θερμοκρασία στους 25 βαθμούς είναι θερμικά ουδέτερη και άνετη θερμοκρασία, και μειώνει το στρες. Το κλιματιστικό πρέπει να το χρησιμοποιούμε χωρίς φόβο γιατί ανακυκλώνεται ο εσωτερικός αέρας αλλά αν μας ενοχλεί δεν πρέπει να το αγνοήσουμε. Υπάρχει το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια – που προκαλείται κυρίως από το κάπνισμα – και 1 στους 10 έχει ή το ένα ή το άλλο. οι μισοί από αυτούς έχουν ένα από τα δύο και δε το γνωρίζουν και όταν είναι σε περιβάλλον κλιματιστικού αναπτύσσουν συμπτώματα βήχα. Δεν είναι φυσιολογικό ένας άνθρωπος να αναπτύξει βήχα όταν υπάρχει το κλιματιστικό. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς να έχει άσθμα και να μην το γνωρίζει».

Άσθμα και Covid
Για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εμφάνισαν άσθμα μετά τον κορωνοϊό ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε πως, «αυτό δεν είναι μόνο ιδιότητα του κορωνοϊού, αυτό εκδηλώνεται κυρίως μετά από ιώσεις. Ο κορωνοϊός είναι μία πολύ σοβαρή ίωση για το αναπνευστικό μας σύστημα και είναι πολύ λογικό πολλά άσθματα να εκδηλωθήκαν μετά τον κορωνοϊό. Το άσθμα έχει ποικίλη πορεία, μπορεί σε κάποιους ανθρώπους να υπάρχει μόνιμα και να χρειάζεται να παίρνουν μόνιμα θεραπεία, σε κάποιους ανθρώπους να κάνουν εξάρσεις και υφέσεις, και να χρειάζεται να τροποποιούν την θεραπεία τους με βάση αυτές τις εξάρσεις».

Και συμπλήρωσε: «Η περιοδικότητα των εξάρσεων ή των υφέσεων, δεν είναι προκαθορισμένη. Η σωστή αντιμετώπιση του άσθματος προϋποθέτει την καλή και στενή σχέση με έναν πνευμονολόγο. Όποιος έχει άσθμα πρέπει να επανεξετάζεται κάθε 3 μήνες».

«Όσοι έχουν συνεχή έκθεση σε επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, δεν έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους εκτός και αν έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα», τόνισε κλείνοντας ο κ. Βασιλακόπουλος σχετικά με την έκθεση στην ατμόσφαιρα σε συνθήκες πυρκαγιάς.