Η Demi Lovato είναι γνωστή στο να βγαίνει δημόσια να μιλά για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει. Η τραγουδίστρια και ηθοποιός έχει μιλήσει πολλές φορές ανοιχτά για τα προβλήματά της, τις διατροφικές διαταραχές και την κατάθλιψη, λόγω χρήσης ουσιών.

Η Lovato αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι είχε διαγνωστεί με διπολική διαταραχή σε μια συνέντευξη στο PEOPLE το 2011. Τώρα, μιλάει ξανά, λέγοντας ότι ένιωσε «ανακουφισμένη» όταν έλαβε τη διάγνωση ενώ μιλούσε σε ένα Hollywood & Mind Summit στο Λος Άντζελες στις 11 Μαΐου. Η Λοβάτο ελπίζει οι ειλικρινείς παρατηρήσεις της να βοηθήσουν τους άλλους.

«Ήξερα ότι αν μπορούσα να βοηθήσω άλλους στο ταξίδι τους, τότε αυτό ακριβώς ήθελα να κάνω», είπε η Lovato, σύμφωνα με μια αναφορά του PEOPLE. «Και έτσι αποφάσισα να είμαι ανοιχτή και ειλικρινής για όσα είχα μάθει τελικά για τον εαυτό μου». Οι ειδικοί συμφωνούν – και πιστεύουν ότι τέτοια σχόλια από ανθρώπους όπως η Lovato μπορούν να βοηθήσουν στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν την ψυχική υγεία.

«Όταν η Demi Lovato και άλλες διασημότητες μιλούν ανοιχτά, μπορεί να είναι πραγματικά ενθαρρυντικό για [αυτούς]… και για την κοινότητα να βλέπει ότι οι άνθρωποι ακόμη και σε αυτό το status celebrity μπορούν να έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας», λέει ο Adam Gonzalez, PhD, αδειούχος κλινικός ψυχολόγος , Αντιπρόεδρος Συμπεριφορικής Υγείας στο Stony Brook Medicine. «Είναι σημαντικό για τα άτομα που βρίσκονται στο επίκεντρο να εκφράσουν τις προκλήσεις τους, έτσι ώστε οι άνθρωποι που δεν βρίσκονται στο επίκεντρο, οι καθημερινοί άνθρωποι όπως εμείς, να μπορούν να μοιράζονται πιο άνετα τους αγώνες για την ψυχική τους υγεία και να αναζητούν θεραπεία».

Και ένας ψυχολόγος λέει ότι οι παρατηρήσεις της Lovato χρησιμεύουν ως υπενθύμιση ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία – και ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να σταματήσουμε το στίγμα που την περιβάλλει.

«Το ερώτημα είναι αληθινό: γιατί νιώθουμε άνετα να παραδεχόμαστε ανοιχτά ότι έχουμε διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη, αλλά ντρεπόμαστε να πούμε στους άλλους για ακραίο άγχος ή σοβαρή κατάθλιψη;» σημειώνει ο Dr. Zishan Khan, ψυχίατρος και περιφερειακός ιατρικός διευθυντής στο Mindpath Health.

Μια διάγνωση ψυχικής υγείας μπορεί να φέρει ανακούφιση

Το 2019, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν με διπολική διαταραχή, σύμφωνα με έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Λοβάτο ήταν μία από αυτούς. Οι θαυμαστέ της το γνώριζαν αυτό. Όμως, αν και η Λοβάτο συζήτησε για πρώτη φορά ότι έχει διπολική διαταραχή το 2011, τα τελευταία της σχόλια μπορεί να εκπλήξουν δεδομένου του στιγματισμού γύρω από την ψυχική υγεία (ιδιαίτερα πριν από περισσότερο από μια δεκαετία): Η διάγνωση έφερε ανακούφιση. «Ήμουν τόσο ανακουφισμένη που τελικά είχα μια διάγνωση», είπε η Lovato. «Είχα περάσει τόσα πολλά χρόνια παλεύοντας και δεν ήξερα γιατί αντιμετώπιζα την κατάθλιψη σε τόσο ακραία επίπεδα, όταν φαινομενικά είχα τον κόσμο μπροστά μου γεμάτο με ευκαιρίες». Αλλά ο Γκονζάλες, ο οποίος είναι ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Κλινικής Έρευνας Νου-Σώματος του Πανεπιστημίου Stony Brook στην Ιατρική Σχολή της Αναγέννησης, λέει ότι αυτή η ανακούφιση είναι κοινή μεταξύ των ανθρώπων που λαμβάνουν διάγνωση ψυχικής υγείας όπως η διπολική διαταραχή. «Όταν βιώνετε στενοχώρια, μπορεί να είναι πολύ αποπροσανατολιστικό και ενοχλητικό», λέει ο Gonzalez. «Οι άνθρωποι μπορούν να αμφισβητήσουν τι συμβαίνει. Μπορεί να είναι μπερδεμένοι και να αισθάνονται τρόμο.

Στρες

Αν ένας επιστήμονας πει σε έναν ασθενή: «”Με βάση τα συμπτώματα και τις εμπειρίες που αναφέρετε, φαίνεται ότι αυτό με το οποίο παλεύετε είναι η διαταραχή”, μπορεί να είναι πολύ απελευθερωτικό για ένα άτομο. Τώρα, έχουν κάποιες απαντήσεις». Ο ακτιβισμός των διάσημων μπορεί να βοηθήσει να σταματήσουν οι λανθασμένες αντιλήψεις του κόσμου. Η λέξη «διπολική» μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά λάθος στις καθημερινές συνομιλίες για να περιγράψει ορισμένες συμπεριφορές.

«Μερικές φορές, οι άνθρωποι κάνουν κακή χρήση της διάγνωσης και κάνουν χρήση του όρου στην καθομιλουμένη, όπως «Ω, αυτό το άτομο είναι διπολικό», λέει ο Gonzalez. «Οι άνθρωποι συνήθως το κάνουν αυτό όταν οι άνθρωποι έχουν αλλαγές στη διάθεση ή μπορεί να αλλάξουν αυτό που λένε ή αλλάζουν οι συναισθηματικές τους αντιδράσεις. Θα προειδοποιούσα τους ανθρώπους να μην χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους χαλαρά, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά παλεύουν και υποφέρουν με την ψυχική τους υγεία και αυτοί οι διαγνωστικοί όροι σημαίνουν κάτι… ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να βιώνει αυτό το επίπεδο αγωνίας».

Το επίπεδο αγωνίας — και ο τρόπος που επηρεάζει την καθημερινή ζωή και τις σχέσεις — είναι σημαντικό. Η Λοβάτο εμβάθυνε στις εμπειρίες της.

«Θυμάμαι ότι ήμουν 15 χρονών σε ένα τουριστικό λεωφορείο και έβλεπα θαυμαστές να ακολουθούν το λεωφορείο μου με αφίσες και να προσπαθούν να με κάνουν να βγω έξω από το παράθυρο. Και το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν απλώς να κάτσω εκεί και να κλαίω», είπε η Λοβάτο και πρόσθεσε:« ήμουν στο πίσω μέρος του τουριστικού λεωφορείου και παρακολουθούσα τους θαυμαστές μου και έκλαιγα και έλεγα: “Γιατί είμαι τόσο δυστυχισμένη;“».

Τώρα, λόγω ανθρώπων όπως η Lovato, οι άνθρωποι γνωρίζουν τουλάχιστον ένα άτομο – και η λέξη-κλειδί είναι ένα άτομο – που έχει διαγνωστεί με διπολική διαταραχή. Η Γκονζάλες σημειώνει ότι το να δεις το πρόσωπο ενός ατόμου και να βάλεις ένα όνομα στη διάγνωση μπορεί να αυξήσει την ευαισθητοποίηση και να προκαλέσει περισσότερη ενσυναίσθηση.

Πώς ορίζεται η Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή συχνά παρεξηγείται εν μέρει λόγω της καθομιλουμένης χρήσης του όρου. «Το διπολικό θεωρείται σε σχέση με τις ευφορικές μανίες, αλλά τα υψηλά είναι αναπηρικά και τα χαμηλά επίπεδα κατάθλιψης που συχνά ακολουθούν μπορεί να είναι ακόμη πιο καταστροφικά», λέει ο Δρ. David Merrill, ψυχίατρος και διευθυντής του Pacific Brain Health Center του Pacific Neuroscience Institute. στην Καλιφόρνια. Ο Khan σημειώνει επίσης ότι το διπολικό μπορεί να εμφανιστεί σε ένα φάσμα: «Κάποιος με διπολικό Ι μπορεί να βιώσει τουλάχιστον ένα μανιακό επεισόδιο, ενώ κάποιος με διπολικό ΙΙ μπορεί να βιώσει ένα λιγότερο έντονο υπομανιακό επεισόδιο», εξηγεί ο Khan. «Τα άτομα με κυκλοθυμία θα βιώσουν εναλλαγές μεταξύ υπομανιακών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Η χρήση ουσιών μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει μια διπολική κατάσταση, όπως και μια γενική ιατρική κατάσταση που μπορεί να είναι συννοσηρή και να αντιμετωπιστεί ακατάλληλα».

Η σωστή διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας

Οι ειδικοί λένε ότι τα σχόλια της Lovato μπορούν να φέρουν την ευαισθητοποίηση, αλλά οι εμπειρίες της – όσο κοινές κι αν είναι – δεν υποκαθιστούν μια διάγνωση. «Μια σωστή διάγνωση επιτρέπει τη συνταγογράφηση των σωστών φαρμάκων, θεραπειών και στοιχείων κοινωνικής υποστήριξης», λέει η Merrill. «Οι διπολικοί ασθενείς μπορεί να έχουν συνυπάρχουσες διαταραχές προσωπικότητας ή χρήσης ουσιών που χρειάζονται διαφορετικούς τύπους θεραπειών».

Η Merrill συμβουλεύει τους ανθρώπους να βρουν έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, όπως έναν πιστοποιημένο ψυχίατρο, ο οποίος είναι γιατρός με ειδική εκπαίδευση στην ψυχιατρική. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη διπολική διαταραχή, αλλά οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή θεραπεία, δηλαδή φάρμακα και ψυχοθεραπεία.

«Γνωρίζουμε από έρευνες και κλινικές δοκιμές ότι υπάρχουν θεραπείες που λειτουργούν και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να γίνουν καλύτεροι», λέει ο Gonzalez. «Είναι πραγματικά σημαντικό να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο και ψυχίατρο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη πορεία θεραπείας». Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση του 2021 Trusted Source έδειξε ότι η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με διπολική διαταραχή.

Αλλά ο Gonzalez λέει ότι οι άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν δύσκολο να βρουν ατομική φροντίδα αυτή τη στιγμή, καθώς αυτοί οι πάροχοι έχουν μεγάλες λίστες αναμονής για νέους ασθενείς ή έχουν σταματήσει να τους δέχονται. Λέει ότι η ομαδική θεραπεία μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική. Αυτά που τρέχουν όπου εργάζεται με την Stony Brook Medicine χρησιμοποιούν τεχνικές CBT.

«Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να λάβετε φροντίδα προς το παρόν, επομένως είναι σημαντική η εξέταση άλλων επιλογών θεραπείας», λέει. “Το αναφέρω αυτό για να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να κοιτάξουν έξω από την ιδέα ότι “Χρειάζομαι έναν θεραπευτή για να βοηθήσει με τα προβλήματά μου”. Μπορεί να υπάρχει άλλη διαθέσιμη υποστήριξη.”» σημείωσε.

Κρίση πανικού και κρίση άγχους

Δεν είστε μόνοι εάν έχετε μια ψυχική ασθένεια όπως η διπολική διαταραχή

Επαγγελματίες ψυχικής υγείας με τους οποίους μίλησε το Health line αυτό που θέλουν οι άνθρωποι να αντλήσουν από τα σχόλια της Lovato είναι πως: Δεν είσαι μόνος. «Ως κοινωνία, τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πραγματικά στο επίκεντρο τώρα, επειδή πολλοί άνθρωποι παλεύουν μετά την COVID», λέει ο Gonzalez. «Το να μιλάμε για αυτό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που οι προκλήσεις ψυχικής υγείας αυξάνονται είναι σημαντικό».

Και οι ειδικοί λένε ότι δεν είναι ντροπή σε μια διάγνωση – γι’ αυτό δώστε χάρη στον εαυτό σας και στους άλλους. «Κανείς δεν επιλέγει να υποφέρει από διπολική διαταραχή – γνωρίζουμε πλέον ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι ιατρικές ασθένειες που περιλαμβάνουν γενετικές προδιαθέσεις, περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες της ζωής και χρειάζονται ολοκληρωμένες θεραπείες».