Η διαχείριση μιας σχέσης με κάποιον που έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να επηρεάσει την ευημερία και την ψυχική σας υγεία. Δοκιμάστε στρατηγικές, όπως να θέσετε σαφή όρια και να βασιστείτε σε ανθρώπους που μπορείτε να εμπιστευτείτε.

Ο όρος νάρκισσος ακούγεται συχνά. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει ανθρώπους που φαίνονται επικεντρωμένοι στον εαυτό τους, ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους ή χειραγωγούν τους γύρω τους. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια πάθηση ψυχικής υγείας ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας (NPD). Μόνο ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει αυτήν την πάθηση με βάση τα κριτήρια που περιγράφονται στην Αξιόπιστη πηγή στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5).

Ωστόσο, κάποια άτομα μπορεί να εμφανίζουν κάποια χαρακτηριστικά ναρκισσισμού, αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για επίσημη διάγνωση. Άρθρο του Health Line παρουσιάζει τους τρόπους που μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα άτομο στη ζωή σας που έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένου του τι μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε υγιείς συμπεριφορές που σχετίζονται γύρω από αυτό το άτομο.

Χαρακτηριστικά ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας

Τείνουμε να χρησιμοποιούμε τη λέξη ναρκισσιστής για να περιγράψουμε ένα άτομο που είναι εγωκεντρικό και δεν έχει ενσυναίσθηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το NPD είναι μια νόμιμη κατάσταση ψυχικής υγείας που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις για το άτομο που ζει με αυτό. Μπορεί επίσης να δυσκολέψει τους άλλους να διατηρήσουν μια σχέση με το συγκεκριμένο άτομο.

Ακόμα, μερικοί άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά χωρίς να έχουν διαγνωστεί με NPD. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έχει μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού καλλιεργώντας έναν κόσμο φαντασίας για να τονώσει την αίσθηση του μεγαλείου τους
  • Χρειάζονται συνεχή έπαινο και θαυμασμό
  • Εκμεταλλεύονται άλλους χωρίς ντροπή ή ενοχή μη αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τους
  • Υποτιμώντας ή εκφοβίζοντας τους άλλους
  • Μονοπωλώντας συνομιλίες ή συναντήσεις

Για να γίνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, τα άτομα με NPD ή ναρκισσιστικές τάσεις είναι συχνά πολύ ευαίσθητα στα σχόλια των άλλων. Μπορεί να αντιδράσουν με οργή αν έρθουν αντιμέτωποι με άσχημα σχόλια. Μπορούν επίσης να θυμώσουν εάν αισθάνονται περιφρονημένοι ή αγνοημένοι.

Ακολουθεί μια ματιά σε μερικούς πρακτικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε κάποιον που έχει NPD ή ναρκισσιστικές τάσεις — καθώς και μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και σχέσεις

Τα άτομα χωρίς NPD ή άλλες παρόμοιες καταστάσεις ψυχικής υγείας συνήθως θεωρούν μια σχέση ως μια ανιδιοτελή εξίσωση. Συχνά βλέπουν τις σχέσεις ως συναλλακτικές ή κάτι που πρέπει να τους ωφελήσει. Πράγματι, τα άτομα με NPD είναι συχνά γοητευτικά και συναρπαστικά.

Αυτό μπορεί να τα κάνει να φαίνονται ακαταμάχητα και σέξι. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά συχνά έχουν προβληματικές σχέσεις αξιόπιστης πηγής που κλονίζονται από ζήλια, θυμό και κακοποίηση. Ένα άτομο με NPD δεν είναι πάντα ικανό για την αμοιβαιότητα που είναι απαραίτητη για υγιείς σχέσεις. Μπορεί να προσπαθήσουν να στρέψουν τις ελλείψεις ή τις αποτυχίες τους σε άλλους. Μπορούν να είναι ασταθείς και ευαίσθητοι στα επιχειρήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν ψέματα ή χειραγώγηση για να αποφύγουν τη λογοδοσία. Αυτό μπορεί να αφήσει έναν σύντροφο εξουθενωμένο και άδειο… Αντί να υπερασπίζονται τον εαυτό τους ή να θέτουν όρια για τη δική τους ψυχική ευημερία, οι σύντροφοι ατόμων με NPD μπορεί να αποφασίσουν ότι είναι πιο εύκολο να συμβαδίσουν με τις απαιτήσεις και τη χειραγώγηση του συντρόφου τους. Φυσικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα είναι τόσο ενοχλητικές όλες οι σχέσεις με ένα άτομο που έχει NPD. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να βελτιώσουν τις ναρκισσιστικές τάσεις αξιόπιστης πηγής και να αναπτύξουν λιγότερο μονόπλευρες σχέσεις με τη θεραπεία.

Πώς να μην αντιμετωπίσετε τις ναρκισσιστικές τάσεις

Η αντιπαράθεση ενός ατόμου με NPD σχετικά με τις συμπεριφορές του είναι σπάνια γόνιμη. Σε πολλές περιπτώσεις, θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το πάνω χέρι και είναι πολύ ανθεκτικές στις αλλαγές. Αντί να προσπαθείτε να «διορθώσετε» ένα άτομο με NPD, το καλύτερο είναι να εστιάσετε στις δικές σας συμπεριφορές και στην ευημερία σας. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων και την οικοδόμηση ενός ισχυρότερου συστήματος υποστήριξης φίλων, οικογένειας και επαγγελματιών που θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στα σκαμπανεβάσματα μιας σχέσης με αυτό το άτομο.

Εκπαιδευτείτε για το NPD

Οι άνθρωποι συχνά περιγράφουν ένα άτομο με ναρκισσιστική προσωπικότητα ως γοητευτικό και συμπαθητικό, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την παράβλεψη ορισμένων από τις άλλες πιο επιβλαβείς συμπεριφορές του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με τα σημάδια του NPD, ώστε να είναι πιο εύκολο να τα αναγνωρίσετε.

Αυτό μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του ατόμου, ώστε να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τυχόν προκλήσεις που προκύπτουν. Επιπλέον, μπορεί να είναι το πρώτο βήμα για να μάθετε να τους αποδέχεστε όπως είναι και να θέσετε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες για τη σχέση σας.

Μιλήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ή διαβάστε βιβλία γραμμένα από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας με το αγαπημένο σας πρόσωπο που δείχνει σημάδια ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών προσωπικότητας.

«Χτίστε» την αυτοεκτίμησή σας

Η οικοδόμηση υγιούς αυτοεκτίμησης μπορεί να διευκολύνει τον χειρισμό και την αντιμετώπιση ορισμένων από τις δυνητικά επιβλαβείς συμπεριφορές που μπορεί να συναντήσετε όταν διατηρείτε μια σχέση με κάποιον με NPD. Η συμμετοχή σε θετική αυτο-ομιλία, η εξάσκηση της αυτοφροντίδας και η εύρεση ενός υγιούς συστήματος υποστήριξης μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε ανθεκτικότητα και να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή σας. Η υψηλότερη αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να διευκολύνει τον καθορισμό ξεκάθαρων ορίων, να είστε διεκδικητικοί και να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας, τα οποία είναι βασικά για τη διατήρηση μιας σχέσης με κάποιον με NPD.

Μιλήστε για τον εαυτό σας

Μερικές φορές, το να αγνοήσετε κάτι ή απλά να απομακρυνθείτε είναι μια κατάλληλη απάντηση – επιλέξτε τις μάχες σας, σωστά; Αλλά πολλά εξαρτώνται από τη σχέση. Για παράδειγμα, η συναναστροφή με ένα αφεντικό, γονέα ή σύζυγο μπορεί να απαιτεί διαφορετικές στρατηγικές από ό,τι με έναν συνάδελφο, αδερφό ή παιδί. Εάν αισθάνεστε ότι τα όριά σας έχουν ξεπεραστεί όταν επικοινωνείτε με κάποιον με NPD, προσπαθήστε να μην αντιδράσετε, να μην μπερδευτείτε εμφανώς ή να δείξετε ενόχληση. Εάν είναι κάποιος που θα θέλατε να κρατήσετε κοντά στη ζωή σας, τότε οφείλετε στον εαυτό σας να μιλήσετε. Προσπαθήστε να το κάνετε αυτό με ήρεμο, ήπιο τρόπο. Πρέπει να τους πείτε πώς τα λόγια και η συμπεριφορά τους επηρεάζουν τη ζωή σας. Να είστε συγκεκριμένοι και συνεπείς σχετικά με το τι δεν είναι αποδεκτό και πώς περιμένετε να σας φερθούν, αλλά προετοιμαστείτε για το γεγονός ότι μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να κατανοήσουν ή να συμπάσχουν με τα συναισθήματά σας.

Θέστε ξεκάθαρα όρια

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα όριά σας ξεπερνιούνται όταν έχετε να κάνετε με κάποιον με NPD. Αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε κάποιον με NPD, είναι καλύτερο να θέσετε όρια για τυχόν συμπεριφορές που είναι απαράδεκτες. Θα πρέπει επίσης να επιβάλλετε αυτά τα όρια αντί να κάνετε άσκοπες απειλές ή τελεσίγραφα για να διασφαλίσετε ότι σας παίρνουν στα σοβαρά.

Εξασκηθείτε στις δεξιότητες για να διατηρήσετε την ηρεμία

Η εξάσκηση δεξιοτήτων όπως η βαθιά αναπνοή, η γιόγκα ή ο διαλογισμός μπορεί να διευκολύνουν τη διατήρηση της ψυχραιμίας και την αποφυγή αντίδρασης όταν αλληλεπιδράτε με κάποιον με NPD. Το να γίνετε σαφείς σχετικά με τις προθέσεις σας ή να εξασκήσετε αυτό που σκοπεύετε να πείτε πριν επιβεβαιώσετε τα όριά σας μπορεί επίσης να είναι ευεργετικό. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προβλέψετε πώς μπορεί να αντιδράσουν σε προκλητικές συζητήσεις, ώστε να μπορέσετε να ανταποκριθείτε κατάλληλα.

Βρείτε ένα σύστημα υποστήριξης

Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε το άτομο, προσπαθήστε να δημιουργήσετε υγιείς σχέσεις. Το να ξοδεύετε πολύ χρόνο σε μια δυσλειτουργική σχέση με κάποιον που έχει ναρκισσιστική προσωπικότητα μπορεί να σας αφήσει συναισθηματικά στραγγισμένους. Αναζωπυρώστε παλιές φιλίες και προσπαθήστε να καλλιεργήσετε νέες. Εάν ο κοινωνικός σας κύκλος είναι μικρότερος από όσο θα προτιμούσατε, δοκιμάστε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα για να εξερευνήσετε ένα νέο χόμπι. Δραστηριοποιηθείτε στην κοινότητά σας ή γίνετε εθελοντής για μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση. Κάντε κάτι που σας επιτρέπει να γνωρίσετε περισσότερα άτομα με τα οποία νιώθετε άνετα.

Επιμείνετε στην άμεση δράση, όχι σε υποσχέσεις

Πολλοί άνθρωποι με ναρκισσιστική προσωπικότητα είναι καλοί στο να δίνουν υποσχέσεις. Μπορεί να υπόσχονται ότι θα κάνουν αυτό που θέλετε και όχι να κάνουν αυτό που μισείτε ή υπόσχονται ότι θα τα καταφέρετε γενικά καλύτερα. Συχνά, είναι επίσης ειλικρινείς σχετικά με αυτές τις υποσχέσεις. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, αυτές οι υποσχέσεις μπορεί επίσης να είναι ένα μέσο για τους δικούς τους σκοπούς.

Αν και δεν συνιστάται η άμεση αντιπαράθεση, είναι σημαντικό να είστε ξεκάθαροι για το τι θέλετε, τι χρειάζεστε ή περιμένετε και να εκφραστείτε ήρεμα. Ενημερώστε τους ότι θα εκπληρώσετε τα αιτήματά τους μόνο αφού εκπληρώσουν τα δικά σας. Θα πρέπει επίσης να παραμείνετε συνεπείς και να ακολουθήσετε για να λάβετε σοβαρά υπόψη τις προσδοκίες σας.

Ένα ναρκισσιστικό άτομο μπορεί να χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια

Τα άτομα με NPD έχουν συχνά άλλες διαταραχές, όπως διαταραχή χρήσης ουσιών ή άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας ή προσωπικότητας. Η ύπαρξη άλλης διαταραχής μπορεί να είναι αυτό που ωθεί κάποιον να αναζητήσει βοήθεια.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά δεν είναι ενδεικτικά ενός πιο σοβαρού ζητήματος ψυχικής υγείας. Είναι πιθανό για μερικούς ανθρώπους να επιδεικνύουν κάποια χαρακτηριστικά, όπως αυταπάτες μεγαλείου ή αίσθημα δικαιώματος, χωρίς αυτό να είναι αποτέλεσμα μιας πιο σημαντικής πάθησης ψυχικής υγείας. Ο μόνος τρόπος για να γίνει διάκριση μεταξύ τυχαίων χαρακτηριστικών και μιας αληθινής διαταραχής είναι μέσω μιας αξιολόγησης με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Φυσικά, ακόμη και άτομα με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να ωφεληθούν από τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Ανεξάρτητα από μια μεγαλύτερη διάγνωση, ορισμένα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι επιζήμια για τις σχέσεις, την προσωπική ανάπτυξη και την ευημερία. Και να θυμάστε, ενώ το NPD είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας, δεν δικαιολογεί την επιβλαβή ή καταχρηστική συμπεριφορά.

Η τακτική διαχείριση μιας σχέσης με κάποιον που έχει ναρκισσιστική προσωπικότητα μπορεί να έχει αντίκτυπο στη δική σας ψυχική και σωματική υγεία.

Εάν έχετε συμπτώματα άγχους, κατάθλιψης ή ανεξήγητες σωματικές παθήσεις ή αισθάνεστε επηρεασμένοι από μια σχέση με ένα προκλητικό άτομο, επισκεφθείτε πρώτα έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Πότε φεύγουμε από τη σχέση

Μερικοί άνθρωποι με ναρκισσιστική προσωπικότητα μπορεί επίσης να είναι λεκτικά ή συναισθηματικά καταχρηστικοί.

Εδώ είναι μερικά σημάδια μιας καταχρηστικής σχέσης:

  • προσβολές
  • πατρονάρισμα, δημόσια ταπείνωση
  • φωνές, απειλές
  • ζήλια, κατηγορίες

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε στο άλλο άτομο περιλαμβάνουν:

  • κατηγορώντας σας για όλα όσα πηγαίνουν στραβά
  • παρακολουθεί τις κινήσεις σας ή προσπαθεί να σας απομονώσει
  • προβάλλει τα μειονεκτήματά τους σε εσάς
  • αρνούμενοι πράγματα που είναι προφανή για εσάς ή προσπαθώντας να σας εκνευρίσουν
    ευτελίζοντας τις απόψεις και τις ανάγκες σας

Κάθε σχέση έχει τα πάνω και τα κάτω της, σωστά; Αν και αυτό είναι αλήθεια, είναι γενικά καλύτερο να εγκαταλείψετε τη σχέση εάν:

  • σας κακοποιούν λεκτικά ή συναισθηματικά
  • νιώθετε χειραγωγημένοι και ελεγχόμενοι
  • έχετε υποστεί σωματική κακοποίηση ή αισθάνεστε ότι απειλείστε
  • νιώθεις απομονωμένος