Ευρυαγγείες. Για πόσο καιρό ακόμα θα τις ‘’κρύβετε’’ από τον εαυτό σας αλλά και από τους άλλους; 

Ειδικά το καλοκαίρι, το πρόβλημα με τη φλεβίτιδα γίνεται εμφανέστερο γιατί τα πόδια σας -όσο και αν προσπαθήσετε- δεν μπορούν να είναι συνέχεια καλυμμένα.

Και αν νομίζετε ότι η αντιμετώπισή τους  είναι κάτι που μπορείτε να την αναβάλλετε τουλάχιστον μέχρι τη άνοιξη-γιατί πιστεύετε ότι προλαβαίνετε-, ετοιμαστείτε να αλλάξετε γνώμη.

Το καλοκαίρι δεν είναι μακριά… ειδικά αν θέλετε μέχρι τότε να απαλλαγείτε από τις  αντιαισθητικές και ενοχλητικές ευρυαγγείες.

Και θα εξηγήσουμε γιατί.

Διότι η αντιμετώπιση των ευρυαγγειών  και η απαλλαγή σας από αυτές, θέλει το χρόνο της.

Και για να βάλουμε το πρόβλημα σε μια σειρά και την αντιμετώπισή του, σύμφωνα και με τις πιο πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αγγειοχειρουργών 2022, η καταλληλότερη μέθοδος αντιμετώπισης των ευρυαγγειών είναι η σκληροθεραπεία.

Τι είναι η σκληροθεραπεία και πως γίνεται

Η σκληροθεραπεία έχει σαν σκοπό να μετατρέψει τις φλέβες σε ινώδεις χορδές.

 Αυτό γίνεται  μέσω μιας φαρμακευτικής ουσίας, που εισέρχεται με πολύ λεπτές βελόνες μέσα στις φλέβες με σκοπό να τις “αδραναποιήσει” ώστε ο οργανισμός να τις απορροφήσει.
Ουσιαστικά δηλαδή να τις μετατρέψει σε ινώδεις χορδές. 

Όπως σταδιακά τις απορροφά ο οργανισμός, έτσι και οι ευρυαγγείες σταδιακά ξεθωριάζουν μέχρι σημείου να μην φαίνονται, που είναι και το ιδανικό.

 Ο χρόνος απορρόφησης κάθε φλέβας διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό.

Για αυτό είναι σημαντικό να έχουμε χρόνο μπροστά μας.

Η σημασία του χρόνου στη θεραπεία

Για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα  της συνεδρίας  εγχύσεως του φαρμάκου, ώστε να την επαναλάβουμε  στα σημεία που είναι πιο ανθεκτικά ή θέλουμε να βελτιώσουμε περισσότερο , είναι απαραίτητο να αφήσουμε να περάσει διάστημα 6 εβδομάδων

Πολλές φορές χρειάζονται 3 ή 4 ή και περισσότερες συνεδρίες για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα .Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως απαιτείται ένα χρονικό διάστημα τριών , τεσσάρων ή και περισσότερων μηνών για να ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Τελικά Πόσες  συνεδρίες σκληροθεραπείας  χρειάζονται;

 Ανάλογα με την έκταση των ευρυαγγειών αλλά και από το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα , εξαρτάται και ο αριθμός των συνεδριών σκληροθεραπείας. Μετά από κάθε συνεδρία  καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για 15 ημέρες, να περπατάμε και να πίνουμε άφθονα υγρά.

Ένας άλλος λόγος για να ξεκινάμε έγκαιρα τη θεραπεία είναι η αποφυγή των μόνιμων επιπλοκών. Με την σκληροθεραπεία μπορεί να εμφανιστεί μια πιο σκούρη χροιά στο δέρμα , κατά την πορεία των φλεβών που υποβλήθηκαν σε θεραπεία. 

Στην συντριπτική πλειοψηφία αυτό περνάει από μόνο του μέσα σε λίγους μήνες. Επομένως καλό είναι να έχουμε μπροστά μας το διάστημα αυτό μέχρι το καλοκαίρι

 Τι πρέπει να προσέχουμε  μετά και για πόσο καιρό;

 Μετά όμως από 6 περίπου εβδομάδες μπορούμε να έχουμε μια εικόνα
για το αποτέλεσμα της θεραπείας, ώστε να συμπληρώσουμε τη θεραπεία όπου
απαιτείται.

 Βάλτε στη ζωή σας την άσκηση!

Εκτός από την αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, η άσκηση, η εκγύμναση , το περπάτημα , η καλή ενυδάτωση, είναι  ορισμένα ακόμα, βασικά προληπτικά μέτρα όχι μόνο για να βελτιώσουμε την εμφάνιση των ποδιών σας και να είστε ξανά υπερήφανες για αυτά αλλά και  να απολαμβάνετε την υγεία σας γενικότερα.

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με τη συνεργασία του αγγειοχειρουργού Αθανασίου Σιαφάκα.

VeinCenter.gr