«Θερίζουν» οι ιώσεις με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα. Στην Ελλάδα πρωταγωνιστούν οι αναπνευστικοί ιοί RSV, o ιός της γρίπης αλλά και ο SARS-CoV-2 και τα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι ήδη γεμάτα.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης τόνισε ότι «παρατηρείται μεγάλη έξαρση των ιώσεων αυτή την εποχή, κάθε εβδομάδα ανεβαίνει η νοσηρότητα κατά 20%». Από μελέτες που έχουν γίνει τα τελευταία 30 χρόνια, ποτέ δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο, το οποίο χαρακτηρίζεται από τρία περιστατικά: Πρώτον όλες οι ιώσεις έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές, δεύτερον υπάρχουν ταυτόχρονα πάρα πολλές ιώσεις με κοινά συμπτώματα και τρίτον παρατηρείται σε ένα παιδάκι να υπάρχουν δύο και τρεις διαφορετικοί ιοί.

Οι συμβουλές

Ο παιδίατρος συμβούλευσε οι γονείς να αποφύγουν αυτή την περίοδο της έξαρσης τον μεγάλο συγχρωτισμό.

«Ας αποφύγουν τα πάρτι, να μην πηγαίνουν σε παιδότοπους. Το εμβόλιο προστατεύει από την γρίπη. Υπάρχει και έξαρση πνευμονόκοκκου και νοσηλεύονται παιδιά με πνευμονίες. Η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική, συνιστάται από εμάς, και στα σχολεία. Μην το ξεχνάμε, μπορούμε να προφυλαχθούμε» είπε ο κ. Μαζάνης.