Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί πλέον την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως ενώ εκτιμάται ότι 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους το 2010.

Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι πιο απογοητευτικές, καθώς το 2020 ο αριθμός των νέων περιστατικών αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 εκατ.

Παρά την πρόοδο της επιστήμης η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλό δείκτη επιβίωσης, καθώς λιγότερο από 15 % των ασθενών ζουν πέραν της πενταετίας.

Αιτία γι’ αυτό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι το 74-85% των ασθενών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, επισήμανε ο καθηγητής Ογκολογίας-Παθολογίας, Κ. Συρίγος, ενόψει του μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο Δεκέμβριος.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν μία νέα ιστοσελίδα www.ionkology.gr στην οποία μπορεί να ενημερώνεται το κοινό αλλά και οι ασθενείς με στόχο να έχουν ακριβείς πληροφορίες για τη νόσο αλλά και να υποστηρίζονται ψυχολογικά.

Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ, Κ. Σουλιώτης, ο οποίος παρουσίασε μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται συχνότερα στις πλουσιότερες χώρες. Όμως, οι εύποροι ασθενείς πεθαίνουν λιγότερο κατά 7% με 8% σε σχέση με τους φτωχούς καθώς δεν έχουν ισότιμη πρόσβαση στη θεραπεία.

Επίσης, έκανε λόγο για ανισότητα στην έγκριση και χορήγηση των νέων φαρμάκων και τόνισε ότι η χώρα μας είναι υποεξοπλισμένη και υπάρχει ανισομερής γεωγραφική κατανομή των ασθενών, καθώς το 45% απ’ αυτούς αντιμετωπίζονται στην Αθήνα.