Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ, η αυξημένη κατανάλωση άσπρου ρυζιού αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, η κατανάλωση αναποφλοίωτου, καστανού ρυζιού είναι περισσότερο υγιεινή και μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη.

Το άσπρο ρύζι αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, ενώ το καστανό καθώς και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσουν ως και ένα τρίτο την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη. Οι άνθρωποι, που καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μερίδες άσπρο ρύζι την εβδομάδα, έχουν 17% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο από μια μερίδα τον μήνα. Από την άλλη, όσοι τρώνε δύο ή περισσότερες μερίδες καστανό ρύζι την εβδομάδα, έχουν 11% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο από μια μερίδα τον μήνα.

Πηγή: ert.gr