Μεταρρυθμίσεις στην υγεία σε συνεργασία με τον ΠΟΥ

Ποια είναι τα σχέδια για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από το υπουργείο


ΥΓΕΙΑ
10:57
28/05/2015
Μεταρρυθμίσεις στην υγεία σε συνεργασία με τον ΠΟΥ
1
loading

Σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην ολοκλήρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), σε συνεργασία -σε νέα βάση- με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επεξεργάζεται η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Βασικοί πυλώνες του συστήματος, όπως αποκάλυψε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, θα είναι οι Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής, με νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας και γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους στην αρχή και οι Μονάδες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης με εξειδικευμένους γιατρούς.

Στόχος είναι ο πολίτης να μπορεί να επισκέπτεται γιατρό όταν τον έχει ανάγκη και να τον κατευθύνει, αν κρίνεται απαραίτητο στο νοσοκομείο. Αν η αλυσίδα λειτουργήσει σωστά θα υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, που σήμερα βρίσκονται στα όριά τους και ο πολίτης θα έχει καλύτερες υπηρεσίες Υγείας.

Κοινή παραδοχή αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «πάσχει», οι «ένοικοι» της οδού Αριστοτέλους προσπαθούσαν να τη «θεραπεύσουν», εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί μια από τις σοβαρότερες παραμέτρους για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε συνεργασθεί με τον ΠΟΥ για την ανάπτυξη ΠΦΥ στη χώρα μας και αυτό που κατάφερε ήταν να «διαλύσει και το ήδη υπάρχον σύστημα» ανέφερε ο κ. Μπασκόζος, ο οποίος έθεσε σε νέες βάσεις τη συνεργασία με τον ΠΟΥ.

«Με την εφαρμογή συγκεκριμένων μνημονιακών πολιτικών που οδήγησαν το σύστημα σε αδιέξοδο, ο ΠΟΥ στην Ελλάδα είχε δυσφημιστεί. Μετά από συνεργασία και αφού παρουσιάσαμε όλα τα δεδομένα και την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Υγεία, ο ΠΟΥ κατανόησε ότι αυτό που έγινε στη χώρα μας ήταν λάθος και δέχθηκε χωρίς επιφυλάξεις να είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος συμμεριζόμενος τις επιλογές της κυβέρνησης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπασκόζος.

Προσέθεσε ότι αποφασίσθηκε η συνέχιση της συνεργασίας με τον ΠΟΥ σε νέα βάση και έχει ξεκινήσει η επεξεργασία ενός σχεδίου για μεταρρυθμίσεις σε όλο τον τομέα της Υγείας με έμφαση στην ολοκλήρωση της ΠΦΥ.

Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ.Μπασκόζος, καταβάλλεται προσπάθεια για άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «η μεγάλη μου αγωνία είναι να εξευρεθούν άμεσες λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, πριν την εφαρμογή του ολοκληρωμένου οραματικού μας προγράμματος. Διότι κάθε μέρα που περνάει με αυτή την άθλια κατάσταση στην ΠΦΥ και τον λαό εξοργίζει αλλά και τις αντοχές των λειτουργών Υγείας δοκιμάζει».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Τζεφρευ Λεβετ

    Έχω γράψει ήδη στον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ Γιάννης Μπασκόζο και λέω ξανά ότι κάθε μέρα που καθυστερεί η σωστή εφαρμογή της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο χώρος της υγείας περνάει όλο και πιο δύσκολες στιγμές ενώ η έρπουσα κρίση στην υγεία συνεχίζεται και οι δείκτες Υγείας δοκιμάζονται φοβερά. Για πολλά χρόνια γνωρίζουμε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «πάσχει» ενώ εδώ και πάρα πολλά χρόνια η δημόσια υγεία είναι σχεδόν εκτός χάρτη και έχει παραμεληθεί. Τότε πως θα αρχίζει η χώρα να έχει επιτέλους επιτυχίες με παγιδευμένη τη δημόσια υγεία; Μπορούν άραγε να τα καταφέρει το Υπουργείο Υγείας με να γεφύρωση το χάσμα υγείας με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Χρειάζεται βοήθεια! Πως θα βρεθεί επιτέλους ένας πολιτικός που με ειλικρινά και θάρρος θα σιγουρέψει την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας αφού δυστυχώς ακόμη, δεν έχει διεισδύσει στο μυαλό της οδού Αριστοτέλους ένα ολοκληρωμένο όραμα .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει