Στις ΗΠΑ, μια νέα πρόβλεψη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κάνει λόγο για ως ακόμη και πάνω από 62.000 θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.

Σύμφωνα με κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας, αναμένεται αύξηση των θανάτων το διάστημα αυτό. Πιο συγκεκριμένα το 7ήμερο από την 30η Ιανουαρίου μέχρι την 5η Φεβρουαρίου εκτιμάται πως οι νεκροί θα κυμανθούν από 10.400 ως 31.000.

Η πρόβλεψη αυτή πρέπει να εκληφθεί με «επιφύλαξη», σημειώνουν τα CDC, με δεδομένη την ταχεία εξάπλωση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του SARS-CoV-2, που προκαλεί μεν σε πολλές περιπτώσεις πιο ήπια συμπτώματα της νόσου, αλλά πυροδοτεί πολλαπλασιασμό των μολύνσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η χώρα κατέγραψε σχεδόν 3.000 θανάτους εξαιτίας της κορονοϊό την περασμένη Τρίτη (11/1), δηλαδή τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε μια ημέρα από τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

Οι θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών της νόσου που προκαλεί ο ιός αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έχει προκαλέσει ιλιγγιώδη αύξηση των μολύνσεων και καταγράφονται ρεκόρ ως προς τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία από τις αρχές του Δεκεμβρίου.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν το τρέχον διάστημα πάνω από 1.600 θανάτους ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19 κάθε εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC. Η χώρα αυτή έχει υποστεί μακραν το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, έχοντας καταγράψει 842.322 νεκρούς ως τώρα.

Λευκός Οίκος: Επιπλέον τεστ Covid για να αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως οι ΗΠΑ θα αυξήσουν κατά 10 εκατομμύρια τον μηνιαίο αριθμό διαγνωστικών τεστ Covid-19 προς τα σχολεία, προκειμένου να τα κρατήσουν ανοικτά, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, την ώρα που το κύμα μολύνσεων απειλεί να καταστήσει αναπόφευκτη την επιστροφή στην τηλεκπαίδευση.

Αυτά τα 10 εκατομμύρια επιπρόσθετα τεστ τον μήνα «θα βοηθήσουν να μείνουν τα σχολεία ανοικτά», επισημαίνει ο Λευκός Οίκος σε ένα δελτίο Τύπου. «Γνωρίζουμε πώς θα διασφαλίσουμε ότι οι μαθητές και το προσωπικό είναι ασφαλείς: χάρη στον εμβολιασμό, τις αναμνηστικές δόσεις, τη χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, την κοινωνική αποστασιοποίηση, τον εξαερισμό και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ».

Περίπου το 4% των σχολείων στις ΗΠΑ χρειάστηκε ήδη να κλείσει λόγω του κύματος μολύνσεων που προκάλεσε η παραλλαγή Όμικρον.