Στο «Ενώπιος Ενωπίω», την εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ANT1, ήταν καλεσμένος το βράδυ της Πέμπτης (16/12) ο Άλμπερτ Μπουρλά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer μίλησε και για την επαγγελματική του πορεία. Πώς βρέθηκε, όμως, από την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, στον κορυφαίο αμερικανικό κολοσσό;

«Πήγαινα για τον ιατρικό κύκλο, θα μπορούσε να ήταν η καριέρα μου είτε γιατρός ή κτηνίατρος. Το να έχει τελειώσει κανείς κτηνιατρικό τμήμα με διδακτορικό ήταν σπάνιο τότε. Εγώ τότε ήθελα να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα, μπήκα στην εταιρεία όχι με τη θέλησή μου, αλλά με παρότρυνση και με επιμονή τρίτου. Θα πήγαινα για ένα course, για ένα διάστημα, αλλά ερωτεύτηκα τη δουκλειά στους πρώτους μήνες. Με εντυπωσίασε ο δυναμισμός του ιδιωτικού τομέα. Είμαι 28 χρόνια στην εταιρεία. Τα τρία στην Ελλάδα και τα 25 στο εξωτερικό. Ήταν γρήγορη η πορεία, χρειάστηκε να ζήσω σε εννιά διαφορετικές πόλεις σε πέντε χώρες. Το μεγαλύτερο δώρο από αυτές τις συνεχείς μετακινήσεις που έδωσα στα παιδιά μου ήταν η ευκαιρία να δουν καινούργιους πολιτισμούς, ο κόσμος είναι μεγάλος, διαφορετικός» δήλωσε.

Τί είπε η σύζυγός του

Για τον Άλμπερτ Μπουρλά μίλησε η σύζυγός του Μύριαμ: «Γνωριστήκαμε στη Θεσσαλονίκη, σε γάμο ξαδέλφου, αμέσως ερτευτήκαμε. Βγαίναμε, μέχρι που του έκαναν πρόταση να πάει στο Βέλγιο, με ρώτησε να τον ακολουθήσω, είπα ναι. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Πολλές οι δυσκολίες να πηγαίνεις από χώρα σε χώρα με παιδιά. Πέρασα, όμως, πολύ καλά. Η Έλλάδα είναι το σπίτι μας, εκεί που μεγαλώσαμε. Είναι άνθρωπος της οικογένειας και τον έχει καθορίσει το παρελθόν της οικογενείας του. Είναι έξυπνος, γλυκός, επικοινωνιακός με φοβερό χιούμορ» τόνισε και στην ερώτηση τί της είπε όταν ξέσπασε η πανδημία, απάντησε: «Λοιπόν, ο κορονοϊός θα είναι μεγάλο πρόβλημα. Τότε κατάλαβα ότι έχουμε μπροστά μας δρόμο». Ακολούθως, ανέφερε πως πέρασαν την καραντίνα. «Όπως όλοι οι άλλοι, έτσι και εμείς περάσαμε την καραντίνα. Σαν παραδοσιακή οικογένεια. Θέλω να του πω ότι είμαι χαρούμενη και τυχερή που είμαι γυναίκα του και τον αγαπώ πάρα πολύ» κατέληξε η σύζυγός του.

Μιλώντας ο ίδιος για τη σύζυγό του τόνισε: «Δεν είμαι εύκολος χαρακτήρας είμαι νευρικός και η σύζυγός μου είναι ο άνθρωπος που κρατάει την οικογένεια μαζί. Το χάρηκα πολύ στην καραντίνα, το να έχω τα παιδιά στο σπίτι κάθε μέρα».

Η δουλειά στη Νέα Υόρκη

Η πρόταση να δουλέψετε στον ηγετικό πυρήνα του κολοσσού στη Νέα Υόρκη πώς ήρθε ρωτήθηκε: «Η Αμερική ήταν από τις πέντε χώρες που έζησα. Πήγα πρώτη φορά το 2001 μετά το Βέλγιο και την Πολωνία, ασχολήθηκα με το μάρκετινγκ κτηνιατρικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά, υπεύθυνος στο πορτφόλιο. Το 2006 πήγαμε Παρίσι, εκεί ήμουν υπεύθυνος Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου πλην Αμερικής και ξαναγύρισα το 2011 στη θέση του διευθυντή προϊόντων. Τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου ποτέ δεν την έβλεπα, δεν ήρθε ανέλπιστα βέβαια, φαινόταν ότι προςμ τα εκεί πήγαινε τα τελευταία χρόνια, προσωπικά, όμως, ποτέ δεν κοιτούσα την επόμενη θέση, ποτέ δεν έκανα αίτηση για άλλη δουλειά στην εταιρεία. Το 2014 μπήκα στο executive της Pfizer» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «ως CEO δεν δουλεύω περισσότερο από πριν, έχω τη γυναίκα μου που με υποστηρίζει σε κάθε μου βήμα, οι ευθύνες είναι τώρα διαφορετικές. Οι ευθύνες ως CEO έχουν να κάνουν με σένα. Στις άλλες θέσεις υπήρχε ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος έκανε την τελική επίβλεψη και και τις όποιες διορθώσεις. Τώρα δεν υπάρχει δυνατόητα διόρθωσης από κάποιον άλλον, δεν υπάρχει κάποιος από πάνω, εξ’ ου και έχω παρατηρήσει ότι τώρα γίνομαι πιο συνητηρτικός. Μου λένε όμως οι φίλοι μου ότι αυτό δεν λέγεται συντηρητισμός, αλλά είναι το όραμα που έχεις, ο ριζοσπαστισμός που πρέπει να φέρεις».

Για τον Άλμπερτ Μπουρλά μίλησε και η αδελφή του: «Είχε από μικρός τρομερή αγάπη για τα ζώα, το σπίτι μας ήταν ζωολογικός κήπος, η εξέλιξή του ήταν αναμενόμενη. Έβαζε πάντα στόχους και πάντα τους κατάφερνε. Έφτασε πολύ ψηλά. Είναι χαρισματικός. Σαφώς και του λείπουν οι φίλοι και η Θεσσαλονίκη. Έχει τρομερό δεσμό μαζί της, του λείπει ο τρόπος ζωής της Ελλάδας», αποκάλυψε. Όσον αφορά στο τί της είπε όταν ξέσπασε η πανδημία, η αδελφή του, απάντησε: «Μου είπε κάτσε σπίτι να προσέχεις και χωρίς πανικό. Όσο ξέρω ότι ο αδελφός μου ηγείται αυτής της εταιρείας νιώθω ανακούφιση, ήταν το πρώτο όπλο για την ανθρωπότητα. Του έυχομαι να πάει μπροστά και να συνεχίσει να μας κάνει περήφανους όπως τώρα», ολοκλήρωσε.