Για ένατη συνεχή χρονιά θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους οι Γιατροί του Κόσμου και η Vodafone, στόχος της οποίας είναι η περίθαλψη παιδιών που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, μέσω της Κινητής Παιδιατρικής και Οδοντιατρικής Μονάδας «ΛΗΤΩ”.

Η συγκεκριμένη μονάδα ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να παρέχει παιδιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη σε παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας. Μέχρι σήμερα η μονάδα έχει προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε περισσότερα από 40.000 παιδιά πανελλαδικά και συνεχίζει.

Ειδικότερα, η μονάδα παρέχει:

– παιδιατρική εξέταση και δωρεάν αγωγή με παιδιατρικά φάρμακα πρώτης ανάγκης

– οδοντιατρική εξέταση, αγωγή και παροχή οδηγιών για υγιεινή στόματος και προληπτική οδοντιατρική

– προληπτική υγιεινή και υλοποίηση προγραμμάτων εμβολιασμού

– διαλέξεις για την ιατρική πρόληψη, την υγιεινή διατροφή και τη στοματική υγιεινή και διανομή σχετικού ενημερωτικού υλικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στη διάρκεια των οδοντιατρικών εξετάσεων η κινητή μονάδα των Γιατρών του Κόσμου εντόπισε προβλήματα στην υγιεινή των δοντιών σε ποσοστό 32% στο σύνολο των μαθητών που εξέτασε τα τελευταία χρόνια, ενώ μόλις το 14% παρουσιάζει καλή στοματική υγιεινή.

Οι γιατροί της μονάδας αναφέρουν ότι το 32% των μαθητών χρειάστηκαν ειδική φροντίδα με παραπάνω από 2 σφραγίσματα ή και εξαγωγές, ενώ η κακή στοματική τους κατάσταση οφείλεται στην κακή διατροφή, σε λόγους κληρονομικότητας ή αμέλειας.