Οι πειραματικές εργασίες για τη δημιουργία ενός νέου εμβολίου κατά της μετάλλαξης Όμικρον δεν θα πάρει περισσότερο από 10 ημέρες, δήλωσε ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Γκαμαλέι της Μόσχας, που παρασκεύασε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του κορονοϊού, Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24».

«Οι πειραματικές εργασίες για την απόκτηση ενός νέου εμβολίου κατά του στελέχους Όμικρον δεν θα διαρκέσουν περισσότερο από 10 ημέρες. Το υπόλοιπο διάστημα αναλώνεται σε ρυθμιστικές διαδικασίες. Δηλαδή, διαδικασίες που έχουν σχέση με την αδειοδότηση και την τεκμηρίωση ότι το εμβόλιο αυτό είναι ασφαλές», δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Δεδομένων των διαδικασιών αυτών, η έγκριση του εμβολίου κατά της παραλλαγής Όμικρον από το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας ενδέχεται να απαιτήσει διάστημα 45-50 ημερών, εκτίμησε ο ίδιος.

Sputnik-LIGHT

Πιθανό το Sputnik να παρέχει προστασία από την παραλλαγή

Νωρίτερα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της, που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Γκαμαλέι της Μόσχας, το Sputnik-V, είναι πολύ πιθανόν να παρέχει προστασία κατά της παραλλαγής Όμικρον, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Το Ινστιτούτο Γκαμαλέι πιστεύει ότι το Sputnik V και το Sputnik -Light θα εξουδετερώσουν την παραλλαγή Όμικρον, καθώς έχουν την υψηλότερη αποτελεσματικότητα έναντι άλλων μεταλλάξεων», δήλωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο εμπορεύεται το εμβόλιο στο εξωτερικό, μέσω του επίσημου λογαριασμού του Sputnik-V στο Twitter.

«Σε απίθανη περίπτωση που απαιτείται τροποποίηση, θα παράγουμε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια αναμνηστικά εμβόλια Sputnik προσαρμοσμένα στην νέα παραλλαγή έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022», δήλωσε.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού εξαχθούν συμπεράσματα για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού. «Βλέπουμε ότι η αντίδραση στις αγορές είναι εξαιρετικά συναισθηματική, δεν βασίζεται σε κάποια επιστημονικά στοιχεία, επειδή απλά δεν υπάρχουν ακόμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.