Είναι εδώ και δεκαετίες πασίγνωστο ότι οι οδηγοί των χαρακτηριστικών μαύρων ταξί του Λονδίνου διαθέτουν εξαιρετικές ικανότητες απομνημόνευσης οδών, δρόμων και οδικών αρτηριών μέσα σε ένα δίκτυο εκατοντάδων χιλιομέτρων της αγγλικής πρωτεύουσας.

Η διαδικασία αυτή – και η ξεχωριστή μνήμη των αυτοκινητιστών – αποτελούν, πλέον, αντικείμενο μελέτης και έρευνας από τους επιστήμονες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εγκέφαλοί τους εμπεριέχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των ερευνών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρει η Daily Mail.

Και όλα αυτά στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος ονόματι «Taxi Brains» που υλοποιείται στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL), όπου εξετάζονται οι εγκέφαλοι οδηγών ταξί την ώρα που διαμορφώνουν μέσα στο μυαλό τους φανταστικές διαδρομές που τους έχουν ζητηθεί ενώ ταυτόχρονα υποβάλλονται σε μαγνητική τομογραφία.

«Οι λονδρέζοι ταξιτζήδες έχουν σπουδαίους εγκεφάλους», ανέφερε ο Χιούγκο Σπιρς, καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης και επικεφαλής του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν συνολικά τριάντα οδηγοί ταξί, επισημαίνοντας εμφατικά ότι «το τεστ που καλούνται περάσουν προκειμένου να λάβουν την άδειά τους, προκαλεί κάποιες πολύ βαθιές και θετικές αλλαγές στους εγκεφάλους τους».

Ηλικιωμένος προσπαθεί να φτιάξει παζλ με έναν εγκέφαλο

«Λόγου χάρη, η περιοχή του ιππόκαμπου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη φαίνεται πως διευρύνεται όσο ασκούν το επάγγελμά τους ενώ η ίδια περιοχή συρρικνώνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από Αλτσχάιμερ, εξήγησε ο δρ. Σπίρς. «Δεν γνωρίζουμε πολλά όσον αφορά το πώς χρησιμοποιούν τον ιππόκαμπό τους οι οδηγοί ταξί καθώς σχεδιάζουν μια διαδρομή μέσα σε ένα δίκτυο 26.000 δρόμων, ούτε γιατί χαράσσουν γρήγορα μια συγκεκριμένη πορεία ενώ χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να σκεφτούν μία άλλη», πρόσθεσε, υπερτονίζοντας ωστόσο ότι οι απαντήσεις που αναζητούν οι νευροεπιστήμονες του UCL στους εγκεφάλους τους λονδρέζων ταξιτζήδων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέων συστημάτων με στόχο την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μια «Γνώση» πολύτιμη για τους ταξιτζήδες

Όσο για το πώς αποκαλείται όλη αυτή η διαδικασία εκμάθησης των λονδρέζικων δρόμων, στην αργκό των  αυτοκινητιστών ονομάζεται «Η Γνώση» (The Knowledge) και θεωρείται ως η πιο δύσκολη δοκιμασία απομνημόνευσης στον κόσμο. Για να λάβει κάποιος άδεια οδηγού ταξί στο Λονδίνο πρέπει να είναι σε θέση να χαράσσει πορείες σε ένα δίκτυο που αποτελείται από 26.000 δρόμους στο κέντρο του Λονδίνου αλλά και να είναι σε θέση να αποδείξει ότι μπορεί να βρει 100.000 επιχειρήσεις. Και όλα αυτά, ασφαλώς, χωρίς τη συνδρομή του GPS.