Η πείνα είναι ένα αίσθημα πολύ συνηθισμένο, ιδιαιτέρως για όσους είναι σε διαδικασία απώλειας βάρους. «Τι μπορώ να φάω για να μην πεινάω;».

Μια εύλογη απορία πολλών ανθρώπων, οι οποίοι είτε είναι σε δίαιτα, είτε προσέχουν τη διατροφή τους είτε απλά θέλουν να μην πεινάνε συνέχεια. Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι ότι χρειάζεται ένας καλός προγραμματισμός και μια σωστή επιλογή τροφίμων. Και τέτοια είναι εκείνα που περιέχουν αρκετή πρωτεΐνη.

Γενικότερα, η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας πρωτεϊνών μέσω της διατροφής μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς οι πρωτεΐνες συμμετέχουν σε πολλές και σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Ένα πολύ σημαντικό τους είναι ότι μας χορταίνουν καλύτερα από ότι οι υδατάνθρακες και με λιγότερες θερμίδες από ότι συστατικά όπως το λίπος. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι πρωτεΐνες έχουν σχετικά αργό ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή η πέψη τους γίνεται σχετικά αργά, με αποτέλεσμα να «μένουν» για περισσότερη ώρα στο στομάχι μας.

Παράλληλα, δεν προκαλούν αύξηση του σακχάρου μας, ενώ όταν καταναλώνονται με κάποιο τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά, το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια κ.α., περιορίζουν τις απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου, με αποτέλεσμα να μην πεινάμε ή τουλάχιστον να πεινάμε λιγότερο.

Τις πρωτεΐνες θα τις βρούμε κυρίως σε τρόφιμα όπως το ψάρι, το κοτόπουλο και όλα τα πουλερικά, το κρέας, το αυγό, το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα όσπρια, η σόγια και οι ξηροί καρποί. Κάτι που ωστόσο δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι μια καλή πηγή πρωτεΐνης θα μπορούσαν να αποτελέσουν και τα δημητριακά.

Μιλάμε για δημητριακά ολικής αλέσεως, εμπλουτισμένα με φυτική πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξία.

Δεν μας δίνουν πολλά λιπαρά και άρα οι θερμίδες τους είναι πολύ ικανοποιητικές. Βάλτε τα σε ένα μπολ με γάλα το πρωί ή το βράδυ.

Σε ένα γιαούρτι μαζί με λίγους ξηρούς καρπούς ως πρωινό ή ως σνακ ή ως ελαφρύ γεύμα και το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει και το κυριότερο θα σας χορτάσει.

Πηγή: neadiatrofis.gr