Η Regeneron Pharmaceuticals Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι μια δόση του κοκτέιλ αντισωμάτων της κατά του κορονοϊού μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 81,6% σε μια περίοδο δύο με οκτώ μηνών μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε προχωρημένο στάδιο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία αντισωμάτων, REGEN-COV, έχει την προοπτική να προσφέρει ανοσία διαρκείας από τη μόλυνση από COVID-19, δήλωσε ο Myron Cohen, ο οποίος ηγείται της προσπάθειας με τα μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Τέτοια ανοσία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και όσους δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια, σημείωσε η εταιρεία.

Η θεραπεία είχε δείξει προηγουμένως μια μείωση κατά 81,4% του κινδύνου στη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά τη χορήγησή της.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αξιολόγησης των 8 μηνών, δεν υπήρξαν νοσηλείες για την COVID-19 στην ομάδα REGEN-COV, ενώ στην ομάδα placebo καταγράφηκαν έξι τέτοια περιστατικά, σύμφωνα με τη Regeneron.

«Tα σημερινά δεδομένα προστίθενται στον αυξανόμενο αριθμό στοιχείων που υποστηρίζουν τη χρήση του κοκτέιλ αντισωμάτων μας για την πρόληψη της Covid-19 σε μη μολυσμένα άτομα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για πολλούς ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στα εμβόλια και παραμένουν “αιχμάλωτοι της πανδημίας”», ανέφερε ο Γιώργος Γιανκόπουλος, πρόεδρος και επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Regeneron.

Η ρυθμιστική αρχή υγείας των ΗΠΑ διεύρυνε τον Ιούλιο την άδεια της REGEN-COV προκειμένου να καταστεί δυνατή η χρήση της ως προληπτικής θεραπείας σε ανθρώπους που εκτίθενται σε μολυσμένα άτομα και εκείνους σε μεγάλο κίνδυνο τέτοιας έκθεσης σε χώρους όπως οι οίκοι ευγηρίας ή οι φυλακές.

Το φάρμακο έλαβε άδεια στις ΗΠΑ τον περασμένο Νοέμβριο για τη θεραπεία ανθρώπων με ήπια έως μέτρια νόσηση από COVID-19.