Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, πέθανε χθες από κορονοϊό, ενώ η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος. Ήταν 84 ετών και έπασχε από πολλαπλό μυέλωμα, ένα είδος καρκίνου.

Αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες ότι αντιεμβολιαστές θα βρουν την ευκαιρία να ισχυριστούν και πάλι ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν, με αφορμή τον θάνατο του Κόλιν Πάουελ. Αν πεθαίνεις ενώ έχεις εμβολιαστεί ενάντια στην Covid-19, γιατί να κάνεις το εμβόλιο;

Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει απάντηση το CNN, με τη βοήθεια της ιατρικής αναλύτριας του δικτύου, Dr. Leana Wen, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια πολιτικής και διαχείρισης της υγείας στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

«Όταν βλέπεις εμβολιασμένους ανθρώπους να πεθαίνουν από Covid-19, πώς εξηγείς ότι αξίζει να κάνουμε το εμβόλιο;» είναι το ερώτημα που της τίθεται και εκείνη απαντά: «Πρέπει να ξεκινήσουμε με την επιστήμη και με αυτό που δείχνει η έρευνα. Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στο να αποτρέπουν τη νόσο και ειδικά τη σοβαρή νόσο. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνουν ότι μειώνουν την πιθανότητα να βρεθείς θετικός κατά έξι φορές και την πιθανότητα θανάτου κατά 11 φορές.

Αυτό σημαίνει ότι αν είσαι εμβολιασμένος, έχεις έξι φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσήσεις με Covid-19 σε σχέση με κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί. Και έχεις 11 φορές μικρότερη πιθανότητα να πεθάνεις από κορονοϊό σε σύγκριση με έναν ανεμβολίαστο. Αυτό είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Ωστόσο, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν σε προστατεύουν κατά 100%. Κανένα εμβόλιο δεν το κάνει, όπως και καμία ιατρική θεραπεία δεν είναι 100% αποτελεσματική. Αυτό δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί ότι δεν πρέπει να το κάνεις».

«Σκέψου το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού σαν ένα πολύ καλό αδιάβροχο»

Σε άλλο σημείο, σημειώνει: «Σκέψου το εμβόλιο κατά του κορονοϊού σαν ένα πολύ καλό αδιάβροχο. Είναι εξαιρετικό όταν βρέχει, αλλά όταν είσαι σε καταιγίδα και έρχεται μετά κι ένας τυφώνας, είναι πολύ μεγαλύτερες οι πιθανότητες να βραχείς. Αυτό δε σημαίνει πως είναι ελαττωματικό το αδιάβροχό σου. Σημαίνει ότι έπεσες σε κακοκαιρία και ότι από μόνο του το αδιάβροχο δεν θα σε προστατεύσει αρκετά», πρέπει να λάβεις και άλλα μέτρα προστασίας.

Η περίπτωση του Κόλιν Πάουελ

Ειδικά για την περίπτωση του Κόλιν Πάουελ, ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι άτομα που είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και έχουν υποκείμενα νοσήματα είναι πιθανότερο να νοσήσουν σοβαρά και να πεθάνουν μετά τη μόλυνση.

Αυτοί που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι. Έχοντας πολλαπλό μυέλωμα, ο Στρατηγός Πάουελ ανήκε σε αυτήν την κατηγορία, και σε συνδυασμό με τη μεγάλη του ηλικία ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος».