Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχει πιθανή σχέση ανάμεσα σε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων σε βαθιές φλέβες (venous thromboembolism – VTE) με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού και συνέστησε η πάθηση αυτή να περιληφθεί στις παρενέργειες του εμβολίου.

Η παραπάνω παρενέργεια είναι διαφορετική από εκείνη στην οποία παρουσιάζονται θρομβώσεις με θρομβοπενία (TTS), όπως τονίζεται.

Ακόμη, ο EMA συνέστησε η ανοσολογική θρομβοπενία (ITP), μια αιμορραγική διαταραχή που προκαλείται από το γεγονός ότι το σώμα επιτίθεται από λάθος κατά των αιμοπεταλίων, να προστεθεί στις άγνωστης συχνότητας ανεπιθύμητες ενέργειες που περιέχονται στις πληροφορίες προϊόντος του εμβολίου της J&J και του εμβολίου της AstraZeneca.

Η Σλοβενία αναστέλλει προληπτικά τη χρήση του εμβολίου

Αξίζει να αναφερθεί πως η Λιουμπλιάνα αποφάσισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να αναστείλει προληπτικά την αξιοποίηση του εμβολίου Janssen κατά της COVID-19, που παράγει η φαρμακευτική θυγατρική του αμερικανικού ομίλου Johnson & Johnson, μετά τον θάνατο εικοσάχρονης γυναίκας στην οποία είχε χορηγηθεί.

«Σταματάμε προσωρινά, ωσότου να ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες για την περίπτωση αυτή», τόνισε ο υπουργός Υγείας, ο Γιάνες Ποκλούκαρ, μιλώντας στον Τύπο στη σλοβενική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την Μπογιάνα Μπέοβιτς, επικεφαλής της ομάδας των ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση, «ενδέχεται να υπάρχει (…) σύνδεση ανάμεσα στον εμβολιασμό και στον θάνατο» της νεαρής.

Νωρίτερα, σλοβενικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η εικοσάχρονη, η οποία εισήχθη τη Δευτέρα σε νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, μόλις μερικές ημέρες αφότου είχε λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J για την COVID-19, υπέκυψε. Παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία και θρομβώσεις τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Επισημαίνεται πως – σύμφωνα με τον EMA αλλά και τον FDA και τα CDC – τα οφέλη από τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της J&J εξακολουθούν να υπερτερούν των πολύ σπάνιων παρενεργειών που έχουν αναφερθεί ή/και διερευνώνται.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.