Ελπίδες για την καλύτερη καταπολέμηση του ιού του AIDS δίνει η είδηση ότι η εταιρεία Moderna ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών για ένα εμβόλιο κατά του ιού HIV, που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία mRNA με το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, οι ερευνητές θα εξετάσουν την ασφάλεια του εμβολίου και θα μετρήσουν τον βαθμό της ανταπόκρισης στη θεραπεία, σε μια μικρή ομάδα από 56 υγιείς εθελοντές.

Ο ιός του AIDS θεωρείται πως είναι ένας δύσκολος στόχος για εμβολιασμό, καθώς μπορεί και αποφεύγει σταθερά την ανοσοαπόκριση του οργανισμού και ο HIV μεταλλάσσεται γρήγορα, ώστε να αποφύγει τα αντισώματα.

Ωστόσο, η νέα προσέγγιση επικεντρώνεται σε ένα σπάνιο σύνολο αντισωμάτων, που είναι γνωστά ως εξουδετερωτικά και μπορούν να «γραπωθούν» στις πρωτεϊνικές ακίδες του HIV.

Για τις δοκιμές, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο, Πέμπτη 19, η Moderna συνεργάζεται με το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς. Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών της Moderna δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2023.