Την ανησυχία της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα εξέφρασε το απόγευμα της Τρίτης το μέλος της και καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας τόσο για τα αυξημένα κρούσματα όσο και για το «θόρυβο» γύρω από το μέτρο της χρήσης μάσκας.

Μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Live News», η καθηγήτρια παραδέχθηκε πως η εικόνα των τελευταίων 24ώρων «μας έχει ταρακουνήσει, είναι όμως η πραγματικότητα». Από την άλλη, «δεν νομίζω ότι σύμβουλός μας πρέπει να είναι ο πανικός. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ο ιός είναι εδώ. Με το που πήραμε μία ανάσα κι αρχίσαμε να χαλαρώνουμε, ο ιός μας θύμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», όπως είπε.

«Το ξέρουμε, όλοι θέλουμε να έχουμε μια ελπίδα, να νομίζουμε ότι τελείωσε, και έχουμε αυτό το πισωγύρισμα, το οποίο μας χτυπάει το καμπανάκι ότι πρέπει να ξανασκεφτούμε τη συμπεριφορά μας: ο καθένας μας για τον εαυτό του αλλά και για τους γύρω του. Και να κάνουμε αυτό που πρέπει, δηλαδή να εμβολιαστούμε και να προέχουμε», συνέστησε.

Μάλιστα η κ. Παπαευαγγέλου κάλεσε σε εγρήγορση τους πολίτες όλων των ηλικιών μιας και που «ένας άνθρωπος 48 ετών μπορεί να διασωληνωθεί», αλλά και «άνθρωποι νέοι ταλαιπωρούνται».

Όλοι, λοιπόν, «πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας μπροστά στην απειλή», επανέλαβε, ενώ απέδωσε την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών τόσο στην μετάλλαξη Delta όσο και στο ότι «άλλαξε η συμπεριφορά μας», και δη η συμπεριφορά των νέων.

Πάντως, στόχος της Επιτροπής «είναι να μην υπάρξουν πάλι τιμωρητικά μέτρα και να γυρίσουμε πίσω. Όλοι μας είμαστε κουρασμένοι και το πιο σημαντικό είναι ο καθένας να θωρακίζει τον εαυτό του», δήλωσε η λοιμωξιολόγος.

Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε περισσότερα από 1.700 νέα κρούσματα του ιού, το τελευταίο 24ωρο.

Παπαευαγγέλου για τις μάσκες

«Μας κατηγορούν ότι είπαμε νωρίς να βγει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Δε συμφωνώ. Το συζητήσαμε εκτενώς και είπαμε ότι δεν συνιστούμε να βγει η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους. Συνιστούμε να παραμείνει η μάσκα, γιατί η πανδημία είναι εδώ αλλά μπορούμε να βγάλουμε την μάσκα όταν δεν έχουμε συνωστισμό», διευκρίνισε εξάλλου η ίδια.

«Η οδηγία ήταν σαφής», επέμεινε.

Για τον εμβολιασμό των εφήβων

Αναφορικά με την απόφαση να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των εφήβων και στη χώρα μας, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε πως η Επιτροπή ήταν σκεπτική μετά τις πρώτες άδειες για τον εμβολιασμό ανηλίκων με το εμβόλιο της Pfizer από τους FDA και EMA, με δεδομένο πως οι αρχικές μελέτες ήταν μικρές.

Σήμερα, ωστόσο, τα παιδιά στα οποία έχει χορηγηθεί το εμβόλιο στις ΗΠΑ φτάνουν τα 6 εκατ. Τα 4 εκατ. εξ αυτών έχουν μάλιστα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοίού, έχουν δηλαδή λάβει δύο δόσεις του σκευάσματος, υποστήριξε. Από την εν εξελίξει εκστρατεία αυτή «δεν έχουμε κανένα σήμα κινδύνου, καμία κόκκινη σημαία. Συνεπώς νοιώθουμε πιο έτοιμοι».

Διευκρίνισε, τέλος, πως στην Ελλάδα η συζήτηση αφορά «παιδιά του Λυκείου», καθώς, όπως είπε, όχι μόνο μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, αλλά είναι περισσότερο πιθανό και να νοσήσουν βαρύτερα. Σύμφωνα με την ίδια, από τον Ιανουάριο και μέχρι σήμερα νοσηλεύτηκαν 230 έφηβοι στη χώρα μας, παρότι είχαμε μάσκες και κλειστά σχολεία.