Αν ακούτε χιπ χοπ και δεν μπορείτε να εξηγήσετε το λόγο ή νιώθετε ενοχικά, ξεπεράστε το! Η μουσική που γεννήθηκε στα γκέτο των ΗΠΑ, ενισχύει την αυτογνωσία των ατόμων και ενδυναμώνει την ψυχική διάθεση μέσα από τους εσωστρεφείς στίχους.

Το πρόγραμμα Hip Hop Psych συστάθηκε από έναν νευροεπιστήμονα στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Cambridge για την προώθηση της χρήσης του είδους για τη βοήθεια της θεραπείας, υποστηρίζοντας ότι η επίγνωση της ψυχικής υγείας είναι πανταχού παρούσα στο χιπ χοπ.

«Υπάρχουν τόσα πολλά για το χιπ χοπ από ότι το κοινό αντιλαμβάνεται», αναφέρει ο καθηγητής Becky Inkster ο οποίος είπε στον Guardian: «Μεγάλωσα στη δεκαετία του ’90 κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του χιπ χοπ, όταν εξερράγη σε mainstream κουλτούρα. Η συγκεκριμένη μουσική είναι πλούσια σε αναφορές σε ψυχιατρικές ασθένειες που δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς και οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν τεράστιο όφελος για τους ασθενείς. Θέλουμε να συνεργαστούμε με ράπερ, με φιλανθρωπικά ιδρύματα, με ιατρικές ομάδες και άλλους για να προωθήσουν τις πραγματικές δυνατότητες της μουσικής», συμπληρώνει

Ενώ εκείνοι με περιορισμένη γνώση ή ελάχιστη εμπειρία στην κατάθλιψη θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι ακούγοντας «ευτυχισμένη» μουσική θα ήταν ιδανική, φαίνεται ότι η ακρόαση στίχων που κάνουν λόγο για τις δυσκολίες άλλων ανθρώπων αποτελεί κάθαρση.

Νωρίτερα φέτος, ένας καθηγητής γυμνασίου πρόσθεσε το άλμπουμ του Kendrick Lamar, «Good Kid Maad City» στο πρόγραμμα διδασκαλίας του, ένα άλμπουμ στο οποίο ο ράπερ μιλάει με λεπτομέρειες για το πώς ξεπέρασε το πρόβλημα του με τα ναρκωτικά και το πώς απεγκλωβίστηκε από τη κουλτούρα των συμμοριών.