«Να επανεξετάσουμε στις ΗΠΑ τον τρόπο που ελέγχουμε τις μολύνσεις από τον Έμπολα»

Τ. Φρίντεν: Έστω και μία μόλυνση είναι απαράδεκτη


ΥΓΕΙΑ
19:11
14/10/2014
«Να επανεξετάσουμε στις ΗΠΑ τον τρόπο που ελέγχουμε τις μολύνσεις από τον Έμπολα»
loading

Να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα μετά τη μόλυνση μιας νοσηλεύτριας στο Ντάλας, η οποία συμμετείχε στην ιατρική ομάδα που φρόντιζε τον Λιβεριανό Τόμας Έρικ Ντάνκαν, κάλεσε τις ΗΠΑ ο δρ. Τομ Φρίντεν, διευθυντής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

«Πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που ελέγχουμε τις μολύνσεις από τον ιό Έμπολα. Έστω και μία μόλυνση είναι απαράδεκτη», σημείωσε ο Φρίντεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ντάνκαν, ο οποίος μολύνθηκε στη Λιβερία και εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ, πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου ενώ νοσηλευόταν στην απομόνωση στο νοσοκομείο Texas Health Presbyterian στο Ντάλας. Η νοσοκόμα είναι ο πρώτος άνθρωπος που μολύνθηκε από τον ιό Έμπολα στις ΗΠΑ, εντείνοντας τις ανησυχίες για εξάπλωση της επιδημίας.

Ο διευθυντής του CDC επεσήμανε ότι η νοσηλεύτρια βρίσκεται σε «σταθερή» κατάσταση, ενώ πρόσθεσε ότι «ένα και μόνο ένα» πρόσωπο είχε επαφή μαζί της το διάστημα που θα μπορούσε να μολύνει κάποιον με τον ιό.

Παρόλα αυτά ο Φρίντεν είπε ότι ακόμη δεν είναι γνωστό πώς μολύνθηκε η νοσοκόμα, ενώ σημείωσε ότι το CDC έχει στείλει μία επιπλέον ομάδα για να συνδράμει στην περίθαλψη της γυναίκας.

Εξάλλου η υπηρεσία παρακολουθεί και άλλα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ασχολήθηκαν με τον Ντάνκαν για τυχόν ύποπτα συμπτώματα.

Παράλληλα ο Φρίντεν ζήτησε συγγνώμη επειδή χθες Κυριακή άφησε να εννοηθεί ότι η νοσηλεύτρια ευθύνεται για τη μόλυνσή της, όταν έκανε λόγο για παραβίαση του πρωτοκόλλου ασφαλείας.

«Ζητώ συγγνώμη αν έδωσα αυτή την εντύπωση», είπε ο Φρίντεν, υπογραμμίζοντας ότι αισθάνθηκε «πολύ άσχημα» όταν ενημερώθηκε για τη μόλυνσή της, ενώ πρόσθεσε ότι η υπηρεσία του θα εντείνει την ενημερωτική εκστρατεία για τον ιό Έμπολα στα νοσοκομεία των ΗΠΑ και θα ενισχύσει την εκπαίδευση του προσωπικού.

Η νοσοκόμα από το Ντάλας είναι ο δεύτερος άνθρωπος που μολύνεται από τον θανατηφόρο ιό έκτος Αφρικής, μετά από την ισπανίδα νοσοκόμα που μολύνθηκε σε νοσοκομείο της Μαδρίτης όταν φρόντιζε τους δύο ιεραποστόλους που είχαν προσβληθεί από τον Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε και είχαν επαναπατριστεί στην Ισπανία.

Παράλληλα ο διευθυντής του CDC σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα ταξιδιωτών που προέρχονται τις χώρες της δυτικής Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα.
Ενισχυμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων τέθηκαν σε εφαρμογή το Σάββατο στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και θα επεκταθούν σε τέσσερα ακόμη αεροδρόμια της χώρας από την Τρίτη.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησής του αργότερα σήμερα για να συζητήσουν τρόπους για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα υγείας των ΗΠΑ είναι έτοιμο να περιθάλψει ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει